Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena drevna misterija: Kako je izgrađena Keopsova piramida?

Arheolozi su pronašli drevni tekst koji razotkriva misteriju staru nekoliko hiljada godina: kako je izgrađena Velika piramida u Gizi?

  Izvor: Foto: Profimedia

Arheolozi veruju da su rešili jednu od najvećih misterija: kako su drevni Egipćani preneli više od 170.000 tona krečnjaka da bi izgradili Keopsovu piramidu?

Novi pronalasci na periferiji Kaira otkrivaju da su postojali brodovi s jasnom namerom: da posluže za transport teškog kamenja. 

Pročitajte i 10 najpoznatijih piramida na svetu

Ova otkrića bacaju novo svetlo na to kako je grobnica Keopsa izgrađena pre više od 4.000 godina. 

Arheolozi su već dugo znali da je kamen transportovan iz Ture, udaljene 13 kilometra od Gize, dok je granit kopan nekih 800 kilometara dalje.

Međutim, način na koji su ovi materijali transportovani, već dugo je bio izvor neslaganja između akademika.

Grupa arheologa koja je radila na kompleksu piramida u Gizi, iskopala je drevni papirus, ostatke broda i mrežu plovnih puteva na mestu piramida nudeći nove dokaze kako je izgrađena najveća piramida na svetu.

Otkrijte i Zbog čega postoji toliko teorija o piramidama?

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi al Džarf, koji je lično pisao nadzornik Merer, vođa tima od 40 radnika, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka transportovani Nilom do Gize.

Radnici bi ukrcali blokove na drve brodove, koji su međusobno bili povezani užadima, a zatim su brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke (koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida). 

Ukupno, oko 2.3 miliona kamenih blokova isporučeno je preko zemlje tokom dve decenije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka