Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DNK analize ostataka moćnog vikinškog ratnika iz X veka otkrili važnu istinu o vikinzima

Na teritoriji današnje jugoistočne Švedske je u X veku sahranjen moćni vikinški ratnik.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre više od jednog milenijuma u predelu današnje jugoistočne Švedske, jedan bogati vikinški ratnik je sahranjen u grobnici sa mačevima, strelama i dva konja. Ovo mesto je oslikavalo idealan život vikinškog ratnika, muškarca.

Makar su tako mislili mnogi arheolozi. 

Nove DNK analize kostiju su pokazale da je grob pripadao ženi tridesetih godina, navodi se u studiji koja je objavljena u American Journal of Physical Anthropology.

Tim istraživača sa Univerziteta u Stokholmu je otkrio da je ovaj skelet iz X veka prva zvanična potvrda o visokorangiranoj vikinškoj ratnici. 

Skelet je otkriven 1880-ih godina u švedskom gradu Birka, na ostrvu Björkö, koje je bio važan trgovački centar vikinga. Ovo područje sada sadrži više od 3.000 grobnica vikinga.

Ranije naznake da je među ratnicima bilo i žena

Podaci i priča o vikinzima su dugo nagoveštavali da nisu svi ratnici bili muškarci. Tako se u jednom irskom tekstu iz ranog X veka pisalo o Crvenoj devojci (Inghen Ruaidh), ženskoj ratnici koja je vodila vikinšku flotu u Irsku. 

Arheolog sa Univerziteta Bejlor Dejvid Zori ističe da postoje brojni tekstovi o vikinzima, poput knjige iz XIII veka Saga of the Volsungs koja otkriva da su se žene borile zajedno s muškarcima. Međutim, neki arheolozi su mislili da su žene ratnice deo mitologije, verovanja obojena modernim očekivanjima rodnih uloga. 

Najnovija otkrića, kako kažu naučnici, otkrivaju novu stranu razumevanja društva vikinga.

„Naši rezultati - da se u grobnici Bj 581 u Birki nalaze ostaci visokorangirane vikinške ratnice - sugerišu da su žene, zapravo mogle da budu ravnopravni članovi muškog dominantnog društva“, složni su naučnici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka