Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novootkrivena grobnica u Dolini kraljeva sadrži ostatke Tutankamonove žene?

Poznati arheolog Zahi Havas i njegov tim veruju da su pronašli dokaz o postojanju grobnice koja bi mogla da sadrži ostatke žene Tutankamona.

  Izvor: Foto: Facebook

Dalja istraživanja arheologa će pomoći da saznamo da li zaista ova novootkrivena grobnica sadrži ostatke Tutankamonove žene.

Za sada, arheolozi planiraju da iskopaju novu grobnicu, koja se nalazi blizu grobnice faraona Aj u egipatskoj Dolini kraljeva.

Saznajte i 6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice

„Sigurni smo da je grobnica tu, ali ne znamo zasigurno kome pripada“, kaže Havas. 

Početkom jula italijanski National Geographic je objavio članak koji sugeriše da je Havas pronašao novu grobnicu u Dolini kraljeva, što je Havas i potvrdio za LiveScience.

„Sigurni smo da je grobnica sakrivena u tom području zato što smo našli četiri grupice arheoloških ostataka ispod temelja zgrade“, kaže Havas objašnjavajući da su to u stvari rupe ili skladišta u zemljištu koja su ispunjena artefaktima poput grnčarije, alata i čak i ostataka hrane, a koje su drevni Egipćani ritualno sahranjivali ispod temelja.

„Drevni Egipćani su obično imali četiri ili pet mesta za skladištenje stvari ispod temelja grobnice. Uz to, radar je detektovao podstrukturu koja bi mogla da predstavlja ulaz u grobnicu“, kaže Havas. 

Otkriće veka: Da li se u Tutankamonovoj grobnici zaista nalazi tajna odaja skrivena 3.300 godina?

Što se tiče ostataka koji su tamo sahranjeni, Havas kaže da bi grobnica mogla da pripada Ankesenamon, ženi Tutankamona. Ona se nakon Tutankamonove smrti udala za faraona Aja, što objašnjava činjenicu da se njena grobnica nalazi blizu njegove. 

Dalja istraživanja u narednom periodu će otkriti više o ovoj novootkrivenoj grobnici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka