Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni Hipokratov rukopis: Tekst oca medicine pronađen u udaljenom egipatskom manastiru?

U toku restauracije manastira Svete Katarine monasi su pronašli rukopis za koji veruju da je pripadao drevnog grčkom lekaru.

  Izvor: Foto: Profimedia

Hipokrat je verovatno najpoznatiji doktor u istoriji i smatra se ocem medicine. 

Arheolozi veruju da su pronađene medicinske beleške ovog drevnog lekara tokom restauracije jedne od najstarijih biblioteka na svetu. Dok sprovode restauriranje manastira Svete Katarine u južnom Sinaju, udaljenoj regiji poluostrva na severoistoku Egipta, monasi tvrde da su pronašli manuskript koji je pripadao doktoru, potvrdile su vlade Egipta i Grčke, prenosi National Geographic.

Manuskript sadrži medicinske beleške koje istraživači povezuju s Hipokratom, pored tri recepta sa slikama biljaka koje je napisao anonimni lekar.

Saznajte i 5 izuma antičke Grčke bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svet

Manuskript je bio jedan od značajnih Sinajskih Palimpsesta u biblioteci. Palimpsesti su pravljeni od kože koja je tada bila veoma skupa i velika, a kao rezultat, originalni sadržaj mnogih pergamenata je mogao da se briše, pa da se ponovo piše preko starog rukopisa. 

U slučaju nedavno pronađenog Hipokratovog medicinskog recepta, drugi sloj Biblije poznat i kao Sinajski rukopis je pisan preko prvobitnog rukopisa.

Tekst su ispitivali istraživači iz EMEL-s (Early Manuscripts Electronic Library), koji sarađuju sa manastirom Svete Katarine. EMEL je koristio spektralne slike za čitanje palimpsesta. Ova tehnika može da otkrije tekst skriven ispod drugog sloja teksta manuskripta otkrivajući ono što ne može da se vidi golim okom.

„Rukopis, koji sadrži i tri medicinska teksta, biće upisan u najstarije i možda i najvažnije rukopise na svetu“, rekao je istraživač Majkl Felps za egipatske novine Asharq Al-Aswat

Oko 130 poznatih rukopisa na palimsestu se nalazi u manastiru Sveta Katarina, a sadržaj izbrisanih tekstova koji leži ispod vidljivog teksta je uglavnom nepoznat za većinu dokumenata.

Biblioteka sadrži oko 3.300 rukopisa koji su uglavnom pisani na grčkom jeziku, ali se mogu pronaći i tekstovi na arapskom, sirijskom, latinskom, gruzijskom i aramejskom jeziku. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka