Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puma Punku, arheološki dragulj Bolivije

Puma Punku u Boliviji je jedno od najmisterioznijih drevnih naselja koje istoričari i arheolozi još uvek ne mogu u potpunosti da odgonetnu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pokriva veći deo velikog drevnog grada Tijavanako i smešten je na jugoistočnoj strani jezera Titikaka. Grad prethodi prisustvu Inka u delu Južne Amerike.

Misterija leži u preciznosti i složenosti struktura koje prožimaju ruševine: fino sečeni svodovi, ostaci kamenih blokova bez tragova dleta. Kameni radovi su teški i do 800 tona i sadrže savršeno isečene ivice.

Povezane vesti

Prema rečima profesora antropologije na Univerzitetu u Viskonsinu Džejsona Yaegera, grad je već bio napušten kad su Inke osvojile područje 1470. godine, pa su Puma Punku i ostatatak Tijavanaka uključili u svoje carstvo i kulturu.

Mit o stvaranju

Inke su verovale da je grad bio mesto gde je njihovo božanstvo Vitacocha stvorilo ljudske predake svih nacionalnosti i da ih je potom poslalo u svet da nasele svoje zemlje, a postojeće strukture na ovom mestu su Inke su prilagodile ritualnim aktivnostima u svojoj kosmologiji. 

Yeager kaže da su Inke zadržale kamene portrete blizu Puma Punku kako bi im služile kao modeli prvih ljudi iz njihovog mita o stvaranju. Ove kamene figure u svakom slučaju zapravo predstavljaju prethodne vladare grada.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka