Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomenik koji je preživeo propast Rima: Veličanstveni Trajanov stub

Visok je 38 metara, isklesan je u mermeru i ukrašen spiralnim frizom sa 155 brižljivo uklesanih scena

  Izvor: Foto: Profimedia

Ceo tekst Veličanstveni Trajanov stub objavljen je u National Geographic Srbija u aprilu 2015. godine

Tokom neprekidnih ratova koje je vodio između 101. i 106. godine naše ere car Trajan je okupio više desetina hiljada rimskih vojnika, prešao je Dunav  preko dva najduža mosta koje je antički svet poznavao i dva puta je porazio moćno varvarsko carstvo na njegovom brdovitom tlu, da bi ga zatim sistematski izbrisao sa karte Evrope

Trajanov rat protiv Dačana, civilizacije koja je postojala na tlu današnje Rumunije, bio je završni čin njegove 19 godina duge vladavine. Plen koji je doneo kući bio je zapanjujući. Jedan tadašnji hroničar hvalisao se kako je ovaj osvajački pohod doneo Rimu skoro četvrt miliona kila zlata i gotovo pola miliona kila srebra, da i ne spominjemo novu, plodnu provinciju.

Bogat plen je promenio izgled Rima. U čast pobede Trajan je naredio da se izgradi forum sa prostranim trgom okruženim kolonadama, dve biblioteke, velika javna zgrada poznata kao Bazilika Ulpija, a verovatno i jedan hram. Forum je bio "jedinstven pod kapom nebeskom", kako oduševljeno reče jedan rani istoričar. "Rečima se jednostavno ne može opisati i teško da će smrtni ljudi ikada napraviti nešto slično."

Nad forumom je dominirao kameni stub visok 38 metara, na čijem vrhu se nalazila bronzana statua osvajača. A oko stuba, slično kao u današnjim stripovima, spiralno se nižu narativni reljefi koji prikazuju pohod protiv Dačana. Na hiljade detaljno isklesanih figura Rimljana i Dačana u 155 scena marširaju, grade, ratuju, plove, šunjaju se, pregovaraju, preklinju i stradaju. Stub je dovršen 113. godine, što znači da postoji već više od 1.900 godina.

Danas turisti istežu vratove da ga osmotre dok im vodiči prepričavaju njegovu istoriju. Ali već iznad prvih nekoliko zavoja teško je razaznati okrnjene reljefe koji pripovedaju ovu priču. Okolo su samo ruševine – prazna postolja, napukle kamene ploče, slomljeni stubovi i razbijene skulpture daju samo nagoveštaj o nekada veličanstvenom Trajanovom forumu, zaveštanju davno prohujale rimske istorije koje je sada ograđeno i nedostupno za posetioce.

Povezane vesti

Trajanov stub je jedan od najosobenijih spomenika koji su preživeli propast Rima. Klasičari već vekovima smatraju reljefe vizuelnom istorijom ratova protiv Dačana, sa Trajanom kao herojem i dačkim kraljem Decebalom kao njegovim dostojnim protivnikom. Arheolozi pomno proučavaju scene da bi saznali nešto više o uniformama, oružju, opremi i taktici koju je koristila rimska vojska.

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka