Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraljica koja je organizovala prvu državnu lutriju u Engleskoj

Za razliku od današnje lutrije, prva državna lutrija u Engleskoj je bila namenja visokoj klasi, a srećni dobitnik kući nije otišao samo s novčanom nagradom, već i sa posuđem i tapiserijom.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ideja korišćenja državne lutrije za prikupljanje novca za infrastrukturu i druge vladine projekte je stara. Među prvim zabeleženim lutrijama se nalazi ona koju je održala udovica slikara Jan van Ajka 1446. godine, ali državna lutrija zapravo datira iz drevnih civilizacija poput Rimskog carstva i kineske dinastije Han, koja je koristila novac da bi pokrenula neku vrstu lutrije Keno i sakupila novac za izgradnju Velikog zida.

Pre 450 godina održana prva državna lutrija u Engleskoj

Tokomvladavine Elizabete I, ideja korišćenja novca u lutriji umesto poreza za finansiranje državnih projekata se ustalio u Evropi.

Malo više od jednog veka nakon van Ajkove lutrije, kraljica Elizabeta I je tražila način da prikupi novac za nekoliko velikih projekata, posebno za izgradnju luka i novih brodova za kraljevsku flotu, pa je tako 1567. godine imala dva izbora: da uvede novu taksu građanima ili da organizuje lutriju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka