Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život neustrašivih ratnika: Kako su se hranili vikinzi?

Nije iznenađujuće zamisliti grupu vikinga ujedinjenih oko stola kako jedu brojne specijalitete od mesa divljači i piju pivo. Ali uživanje u jogurtu?

  Izvor: Foto: Profimedia

Ma koliko je primamljivo pretpostaviti da su obroci vikinga bili obilni i da su sadržali meso, istina je da su u njihov svakodnevni život bile uključene raznovrsne namirnice na kojima bi mogli da im zavide i ljudi danas.

Povezane vesti

Povezane vesti

Teško nam je da zamislimo krupnog, bradatog ratnika kako baca svoj mač i uživa u kolaču koliko i u jogurtu ili da puni svoj tanjir zelenišima, ali to je istina.

"Vikinzi su imali širok spektar hrane i divljeg bilja od kojeg su pravili ukusna i bogata jela", kaže Diana Bertelsen, koja pomaže u osmišljavanju recepata u Ribe Viking Centru u Danskoj, koji predstavlja rekonstruisano naselje vikinga u kojem posetioci mogu da osete njihovu kulturu, ali i da saznaju kako su se vikinzi hranili.

"Ne postoji originalni recept koji nam je na raspologanju iz vremena vikinga, ali pouzdano znamo koji su se usevi i životinje jeli pre hiljadu godina. Iskopavanja otkrivaju šta su vikinzi jeli i šta su uvozili, na primer breskve i cimet", kaže Diana.

Tri faktora koja su uticala na ishranu vikinga

Naravno, lokacija vikinga je dosta uticala na njihovu ishranu, pa su tako u suvoj, hladnoj i primorskoj Skandinaviji ribe poput haringe i lososa obezbeđivale ključan izvor proteina i bile su sušene i konzervirane u soli.

Bogatstvo je takođe igrao ulogu u ishrani vikinga. "Na Grendlandu, vikinzi su jeli više foka, pogotovo u siromašnijim porodicama, dok su bogatije porodice jele više karibu, američkog severnog jelena", kaže naučnica koja se bavi istraživanjem srednjeg veka Eleanor Rosamund Barraclough.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka