Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajne Prvog svetskog rata: Lažno drveće kao ključni instrument špijunaže

Tokom Prvog svetskog rata, Francuzi, Britanci i Nemci su koristili lažno drveće, zapravo njihove gvozdene replike, kao špijunsko mesto na frontu.

  Izvor: Srpske snage na frontu Foto: Profimedia

Prvi svetski rat doneo je tehnološke inovacije kao što su tenkovi, plamenobacači, ručne granate, trasirna municija... i lažno drveće. 

Ovakva stabla su tokom samog rata nazivana osmatračkim drvećem i bila su postavljana u šumama duž linije fronta kako bi se u njima skrivali vojnici i odatle pratili ponašanje neprijatelja, piše Newsweek Srbija.

Francuzi su prvi upotrebili jedno ovakvo stablo 1915. godine, onda su tome podučili Engleze, ali ni Nemci nisu gubili vreme da se priključe. Izrada i postavljanje lažnog drveća bila je dugotrajan i minuciozan proces, jer je zbog neposredne blizine borbenih linija sve moralo da bude obavljano u tajnosti. 

Povezane vesti

Inženjeri bi najpre pronašli mrtvo drvo u neposrednoj blizini fronta, a bilo je idealno ako je bilo oštećeno u udaru bombe. Detaljno bi ga slikali, izmerili i skicirali. Od tog trenutka, sav posao se odvijao iza scene. 

Prikupljene informacije bi završile u radionici, gde su umetnici pravili repliku drveta u prirodnoj veličini, sa istim mrtvim i slomljenim granama i vešto izrađivali "koru" od naboranog, obojenog gvožđa. 

Najbitniji deo drveta bila je njegova unutrašnjost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka