Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narod Samburu: Upoznajte kenijske ratnike čija je jedina misija da zaštite lavove (VIDEO)

„Svaki put kad izgubim lava, osećam kao da sam izgubio člana porodice“, kaže Dženeria Lekilelei. Kenijski ratnici koji su odgajani da ubijaju lavove, danas su njihovi verni zaštnitici.

  Izvor: Foto: Printscreen

Članovi plemena Samburu u centralnoj Keniji već vekovima žive s divljim životinjama, ali njihovi odnosi nisu uvek bili mirni. Budući da im od stoke zavise meso, mlečni proizvodi i prihodi, narod Samburu je morao da štiti svoja stada od lavova brutalnim silama. U ovim afričkim predelima sušni uslovi pogoršavaju odnose između ljudi i divljih životinja i svaki put kad se osećaju snažne klimatske promene, raste i pritisak na plemena i divlje životinje.

Broj afričkih lavova se smanjio (sada ih je samo 20.000 u divljini), a jedan ratnik je poveo borbu za očuvanje velikih mačaka.

Pre sedam godina, ratnik Samburu, Dženeria Lekilelei, osnovao je program Warrior Watch (Straža ratnika) kako bi ohrabrio muškarce da se bore za očuvanje lavova. Otada, lokalna populacija lavova je porasla sa 11 na 50 životinja. Warrior Watch je deo Ewaso Lions, grupe koja se bori da poboljša budućnost lavova u Keniji.

Ratnici, koji su nekada lovili lavove sada imaju misiju da ih zaštite.

Kako priznaje, Dženeria je kao mali mislio da će ubijati lavove kad poraste, ali je kasnije sreo istraživača National Geographica Shivani Bhalla, koja mu je pokazala koliko je opala populacija lavova, što ga je inspirisalo da započne s programom Warrior Watch.

Dužnosti ratnika

Otada, ratnici i ambasadori lavova postaju oni koji su ih donedavno ubijali. Ovim činom ohrabruju ceo svet i menjaju svoje stavove zarad očuvanja životinja. Jedna od njihovih aktivnosti jeste da rano ujutru izlaze da osmotre gde se nalaze lavovi, pre nego što puste stoku. Potom se vraćaju u pleme i izveštavaju svoje sunarodnike kako bi mogli da izbegavaju ova područja odnosno da budu obazrivi, oprezniji i da čuvaju stoku.

Kako bi locirali lavove, prate tragove hijena, kojima od lavova zavisi hrana, ali takođe gledaju u nebo i traže lešinare, koji mogu da im daju znak gde se lavovi nalaze. Traže primate poput pavijana, majmuna i biljoždera koji prave dosta buke. 

Nastavak i video prilog vas očekuju na narednoj strani >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka