Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudski uticaj uništava životnu sredinu: Više od 100 prirodnih dobara nestaje našom krivicom

Najnovija istraživanja otkrivaju da se kod 63 procenta prirodnih dobara primećuje negativan ljudski uticaj, a da se čak 91 procenat analiziranih područja suočava sa drastičnim gubitkom šuma. Koja prirodna bogatstva su najugroženija?

 Izvor: Nacionalni park Jeloustoun Foto: Shutterstock

Prema rezultatima studije koja je ispitivala i analizirala ljudske otiske i gubitak šuma, a koja je objavljena u časopisu Biological Conservation, više od 100 prirodnih dobara pod zaštitom Uneska je ozbiljno oštećeno i to usled ljudskog uticaja.

Prirodna dobra pod zaštitom Uneska uključuju 229 nalazišta širom sveta i smatraju se neverovatnim univerzalnim vrednostima koja prevazilaze nacionalne granice.

Međutim, kod 63 procenta analiziranih nalazišta se primećuje povećan ljudski pritisak i uticaj koji se ogleda u izgradnji puteva, agrikulturi, infrastrukturi i naseljima od 1993. godine, Guardian.

S druge strane, čak 91 procenat prirodnih dobara koji sadrži šume se suočilo sa gubitkom šuma od 2000. godine. 

Azija je najugroženija

Na azijskom kontinentu je najuočljiviji i najintenzivniji uticaj ljudskog faktora, sa Nacionalnim parkom Manas (domom brojnih ugroženih vrsta uključujući tigrove, patuljastu asamsku svinju, indijskog nosoroga i indijskog slona) u Indiji koji je napravio veliki iskorak, a koji se od 1985. godine nalazi na listi svetskog nasleđa. 

Takođe, Nacionalni park Komodo u Indoneziji je dom 5.700 komodo zmajeva koji ne postoje ni na jednom drugom mestu, a takođe trpe neverovatan ljudski uticaj.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka