Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najkraćih vladavina u istoriji

Da je na vrhu teško dokazali su mnogi monarsi, kraljice i nesrećni imperatori čija je vladavina bila toliko kratka da ih je istorija upamitla samo kao usputne beleške. Bilo da im je glave došla bolest, pobuna, ubistvo ili je sve ...

  Izvor: Papa Urban VII Foto: Profimedia

1. Papa koji je najkraće vladao

Papa Urban VII nije vladao ni pune dve nedelje. Umro je samo 13 dana nakon što je proglašen za papu, što ga čini Hristovim vikarom sa najkraćim radnim stažom. Kada je papa Sikst V umro 1590. konklava je izabrala novog papu, Urbana VII. Narod je imao velika očekivanja od novoizabranog poglavara crkve - i zaista, u prvih nekoliko dana sve je obećavalo da će vladavina Urbana VII biti period prosperiteta, prvenstveno za stanovnike Rima. Nažalost, ubrzo se razboleo i nakon samo nakon nekoliko dana umro. 

Povezane vesti

2. Kralj koji je najkraće bio na vlasti

Nagradu za kralja sa najkraćom vladavinom dobija Luis-Antoan, koji je na prestolu nasledio francuskog kralja Čarlsa X. Vladao je čitavih 20 minuta, pre nego što je, poput njegovog prethodnika i sam abdicirao.

3. Kraljica sa najkraćom vladavinom

Kada je bolešljivi i slabašni sin Henrija VIII, Edvard VI, umro mlad, mnogi uticajni protestanti plašili su se da će kruna otići njegovoj polusestri, katolikinji, Meri (u istoriji poznatijoj kao Krvava Meri). Edvard VI došao je na presto sa samo devet godina, a uticajni dvorjanin Džon Dadli, vojvoda od Nortamberlanda, veoma brzo proglasio se za regenta maloletnog kralja.

Plašeći se da će izgubiti kontrolu nad krunom, Dadli je kovao zaveru koja je trebalo da omogući da presto preuzme gospa Džejn Grej, Edvardova rođaka. Da bi osigurao svoje mesto na dvoru, Dadli je primorao Džejn da se uda za njegovog sina. Nažalost, Džejn Grej nije imala podršku naroda i nakon samo devet dana vladavine, na čelu velike vojkse, Meri je nasilnim putem preuzela vlast. Mnogi istoričari smatraju da je Meri htela da poštedi svoju mlađu rođaku, ali je njen nepromišljeni otac uzeo pogrešnu stranu, priključivši se pobuni protiv aktuelne vlasti, time presudivši sopstvenom detetu. Džejn je postala preveliki rizik i 12. februara 1554. ubijena je u London taueru

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka