Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alhambra, blago srednjovekovne islamske arhitekture

Alhambra ili Crvena tvrđava u Granadi predstavlja poslednju i najlepšu arapsku palatu sagrađenu u Španiji za vreme mavarske vladavine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Alhambra ‒ crveni mavarski grad, raskošna palata, lavirint tornjeva i kula, prelepo uređenih dvorišta ‒ poslednja je i najlepša arapska palata sagrađena u Španiji tokom sedmovekovne mavarske vladavine.

Mavari su bili jači od svojih evropskih protivnika u kulturološkom aspektu, i palata Alhambra je postala jedinstveni simbol ne samo njihovog bogatstva i moći već i nenadmašnog umetničkog talenta i arhitektonskog umeća, piše RTS.

Možda će vas zanimati i:

Mavari su često govorili: "Ništa ne može biti strašnije nego biti slep u Granadi".

Čuvena tvrđava izgrađena je u IX veku. Prvobitno je zamišljena kao obično utvrđenje koje bi sprečilo hrišćane da ponovo osvoje teritorije, ali je u XV veku postala centar islamske kulture.

Unutrašnji zidovi te tvrđave su veoma raskošno ukrašeni i na njih su islamski vladari potrošili bogatstvo.

  Izvor: Cezary Wojtkowski / Shutterstock.com   Izvor: Shutterstock

Islamski dragulj Granade 

Uz mnoštvo galerija i dvorana, ističu se brojne fontane ‒ kao rezultat mavarske opsednutosti vodom, što nije slučajno jer su ovi narodi stigli u Evropu iz pustinjskih predela.

Fasciniraju filigranska dekoracija i mozaici, podovi od belog mermera, tamnozeleni bazen i senovite bašte.

Za lepotu Alhambre zaslužna je neobična metoda gradnje, koju su osim Arapa koristili još i stari Grci. Tehnika se sastoji u tome da se prvo iskoriste prirodna boja i struktura kamena, a zatim ugrađuju ukrasi.

  Izvor: Shutterstock

Alhambra predstavlja mešavinu umetničkih stilova i arhitekture i građevinu koja je ušla u uži krug pri izboru sedam novih svetskih čuda. 

Godine 1984. Alhambra je upisana u Uneskovu listu svetske baštine. Omiljena je turistička atrakcija u Španiji kao spoj arapsko-islamske arhitekture pomešane sa stilom hrišćanskih građevina.

Tokom letnjih meseci, u Alhambri se održavaju festivali muzike i plesa na kojima učešće uzimaju najbolji orkestri i igrači flamenka i baleta iz svih delova sveta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka