Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte zaboravljeni Beograd: Dvor u srcu topčiderske idile

Otkrivamo vam nekoliko fenomenalnih razloga zbog kojih će vam poseta Topčideru pomoći da zaboravite svakodnevicu i otisnete se u romantične i herojske predele srpskog XIX veka!

  Izvor: Divanhana Foto: Rastko Šurdić

Usred betonske džungle glavnog grada, naslanjajući se na večno zelene pejzaže Košutnjaka, nalazi se Topčiderski park, pomalo zaboravljeno prirodno utočište Beograđana, veličanstvenog izgleda i šarma. Bogat egzotičnim biljnim vrstama, ali i brojnim, velelepnim kamenim spomenicima, ovaj park pruža neizostavno jedinstven utisak na posetioce koji u njemu zaboravljaju sadašnjost i postaju svedoci dinamične istorije srpske države i društva.

I baš u središtu ove idile, nalazi se najveće blago, masivni dvor, snežno bele fasade koji je na tom mestu, davne 1831. godine, sagradio osnivač dinastije Obrenović i jedan od utemeljivača moderne srpske države, knez Miloš.

 Milošev konak na Topčideru.
Milošev konak na Topčideru.
Izvor: Rastko Šurdić

Nakon što je Srbiji 1830. godine doneo autonomni položaj u okviru Osmanskog Carstva, Miloš je odlučio da jedan od svojih najvažnjih dvorova smesti upravo u Topčider, nadomak tadašnjeg Beograda u kome se i dalje nalazio turski paša sa svojim garnizonom. Može se reći da mu je Topčiderski konak kasnije postao najdraži od svih beogradskih dvorova. Odatle se spremao na putovanja, tu je obavljao svoje svakodnevne obaveze, primao diplomate, starešine i druge ugledne goste, među kojima je bio i prvi engleski konzul u Kneževini Srbiji, pukovnik Džordž Hodžes. 

"Knez Miloš bio je očaran britanskim pukovnikom, s kojim je vrlo brzo uspostavio neuobičajeno prijateljske odnose. Ovo prijateljstvo bilo je od posebne koristi britanskoj vladi koja je i na ovaj način mogla da prati promene kneževog raspoloženja prema ostalim velikim silama, a pre svega prema Rusiji", ispričao nam je Borislav Korica, kustos i domaćin Konaka kneza Miloša koji od 1966. godine deluje kao depadans Istorijskog muzeja Srbije.

  Izvor: Rastko Šurdić

Ipak, osim klasične rezidencijalne, dvor je, sa svojim parkovskim kompleksom, zadovoljavao i brojne druge namene u XIX veku. "Ispred dvora, organizovane su svečanosti, skupštinska zasedanja, a za vreme prve Miloševe vlade i venčanje jedne od njegovih kćeri. Knez Mihajlo, na ovom je mestu, 1865. godine priredio velelepnu proslavu pedesetogodišnjice II srpskog ustanka", objašnjava Korica.

Obilazak Topčiderskog dvora neizostavno nas je doveo i do pitanja kneževog odnosa sa suprugom Ljubicom. "Kneginja nije često boravila ovde. Za razliku od Miloša, ona nije bila preterano oduševljena ovim mestom i nije mu se sa radošću vraćala. Možda su za to bile zaslužne i brojne Miloševe avanture, koje su mogle imati veze sa konakom", kaže Korica.

Možda će vas zanimati i:

O Miloševom životu u topčiderskom dvoru, ali i o njegovoj dugoj i dinamičnoj vladavini najbolje nam govori stalna muzejska postavka koju baštini konak.

Pored brojnih portreta i Miloševih ličnih predmeta, gornji sprat dvora-muzeja krase i tri autentično sačuvane prostorije, prelepo dekorisane još u vreme izgradnje. "Posetioci su zadivljeni šarenilom i ukrasima Miloševe Paradne sobe, Bogomolje i Divanhane", tvrdi Borislav Korica.

  Izvor: Rastko Šurdić

Ipak, muzejska postavka ovde se ne završava. Brojni eksponati, od zastava i naoružanja do odeće i kućnog posuđa pričaju nam nadalje priču o tome kako je Srbija postepeno sticala svoju nezavisnost u XIX veku, zahvaljujući dinastiji Obrenović, ali i do kakvih je to promena i procesa dovelo na planu kulture i svakodnevnog života. "Jedna od postavki upravo nastoji da prikaže kako se srpski narod, u jeku političkih pregnuća, postepeno udaljavao od osmanskih kulturnih tekovina i približavao evropskom životnom stilu i kulturi", nastavlja naš sagovornik.

Spajanjem veličanstvenog prirodnog okruženja, istorije i savremene umetnosti, Milošev konak stvara poseban ugođaj i omogućava Beograđanima, ali i brojnim turistima da se opuste, uživaju, a usput i upoznaju sa prošlošću srpske države i društva!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka