Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 majanskih jela koja su veoma popularna i danas

Iako su prošli vekovi, potomci Maja i španskih kolonizatora i danas uživaju u specijalitetima ovog naroda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Čokolada

Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, piše za National Geographic Travel Majkl Šapiro, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje.

Povezane vesti

Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Avokado i gvakamole

Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.

Povezane vesti

Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pok čuk

Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj.

Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Mičelada

Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka