Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Humor na sumerski, starogrčki i staroegipatski način: 10 najstarijih viceva na svetu

Eksperti Univerziteta u Vulverhemptonu otkrili su pre nekoliko godina najstariju šalu na svetu, kojoj su se pre 4.000 godina smejali Sumeri.

 Zidni staroegipataski crtež Izvor: Foto: Profimedia

Ovaj vic našao se na vrhu liste od deset najstarijih šala koje je Univerzitet objavio 2008. godine, a on pokazuje da se neke stvari, kada je humor u pitanju, nisu promenile proteklih milenijuma.

Dr Pol Mekdonald, stručnjak ovog univerziteta, bio je na čelu tima koji je sproveo prvo istraživanje na ovu zanimljivu temu. On i njegove kolege su dva meseca temeljno analizirali stare tekstove ne bi li pronašli najstarije šale poznate nauci.

Možda će vas zanimati i:

"Ova studija je pokazala da su šale razlikovale kako su godine prolazile, pa se neke sastoje od pitanja i dogovora, dok su druge mudre poslovice ili zagonetke", rekao je dr Mekdonald. "Međutim, svima im je zajedničko to što pokazuju volju da se pozabave tabuima i pokažu buntovništvo. Savremene igre reči, šale od devojkama iz Eseksa i 'klozetski humor' imaju korene u najranijim vicevima koje smo pronašli ovim istraživanjem".

Naime, Sumeri su bili ljubitelji "klozetskog humora", zaključili su stručnjaci, makar sudeći po šali koja je pronađena na ploči ispisanoj oko 2000. godine pre naše ere. Reč je o vicu koji glasi:

(1) "Šta se nikad nije desilo do nastanka sveta? Mlada žena nikada nije pustila vetar u krilu svoga muža".

Ovu šalu na spisku prati jedna iz 1600. godine pre nove ere koja se odnosi na egipatskog faraona, a stručnjaci veruju da je reč o Snefruu, prvom faraonu četvrte dinastije, koji je vladao hiljadu godina ranije. Ona glasi:

(2) "Kako zabaviti faraona koji se dosađuje? Pustiš brod prepun mladih žena odevenih samo u ribarske mreže niz Nil i podstakneš faraona da ode na pecanje."

  Izvor: Profimedia

Zatim sledi još jedan egipatski vic, koji potiče iz 1100. pre naše ere.

(3) "Žena slepa na jedno oko bila je udata za muškarca 20 godina. Kada je pronašao drugu ženu, rekao joj je: 'Razvešću se od tebe jer si slepa na jedno oko'. Ona mu je odgovorila: 'Zar si to otkrio nakon 20 godina braka?'"

Šalu koja sledi ovu na spisku Univerziteta u Vulverhemptonu zapisao je Homer u Odiseji.

(4) "Odisej kaže kiklopima da je njegovo pravo ime Niko. Kada Odisej naredi svojim ljudima da napadnu kiklope, oni poviču: 'Upomoć, Niko me (ne) napada. Niko ne dolazi u pomoć."

Sledeća šala pronađena je u Sofokleovom komadu "Car Edip", iz 429. godine pre nove ere, i sigurno vam je poznata.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka