Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cerska bitka: 5 zanimljivosti o prvoj velikoj pobedi srpske vojske u Velikom ratu

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom legendarnom ratnom okršaju.

 Vojnik srpske vojske Dragutin Matić Izvor: Srpski izviđač Dragutin Matić, Oko Sokolovo u Cerskoj bitci; Foto: Wikimedia Commons

Cerska bitka vođena je od 12. do 24. avgusta 1914. godine, a u istoriografiji se pominje i kao Jadarska bitka, jer su glavne vojne operacije vođene u slivu reke Jadar.

Bili su to dani ponosa i slave. Bili su to dani kada su srpski oficiri komandovali "za mnom", a ne "napred".

Bili su to dani kada nam se ceo svet divio zbog hrabrosti i sjajne taktike. Dani kada je srpska vojska izvojevala prvu veliku pobedu u Velikom ratu, kasnije nazvanom Prvi svetski rat. Pobedu na Ceru. 

Možda će vas zanimati i:

 1. Marš na Drinu

Marš na Drinu, koračnica koju je u Valjevu napisao Stanislav Binički, a koja je posvećena pobedi sprske vojske nad austro-ugarskim trupama na Ceru, vojna je koračnica sa najvećim brojem verzija u rok muzici! Ova legendarna melodija, koje postala simbol hrabrosti Srba tokom Prvog svetskog rata, doživela je 17 rok verzija, od kojih je najpoznatija verzija grupe Shadows, potom grupe Lajbah, Smak... 

Marš na Drinu svirali su svi, na svim meridijanima. Izvođena je čak i u Beču, na novogodišnjem koncertu 1985, pod upravom Fon Karajana. 

Ova vojna koračnica je izvođena i u Ujedinjenim nacijama, a gotovo da je zaboravljen podatak da je na referendumu početkom devedesetih godina izabrana za himnu, ali to nikad nije postala. 

2. Jedina bitka Kraljevine na filmu  

Cerska bitka je jedina vojna operacija iz Prvog svetskog rata o kojoj je za vreme SFRJ napravljen igrani film, za razliku od partizanskih filmova u kojima je opisana svaka bitka, često nerealno. Istina, iako se rukovodi istoriografijom, Marš na Drinu nije toliko film o celom toku bitke, koliko o jednom delu prve Kombinovane divizije. 

U ovom filmu Živorada Žike Mitrovića koji je snimljen 1964, igrao je sam vrh jugoslovenskog glumišta, a film je teškom mukom prošao cenzorske makaze.

 Kralj Petar na bojištu
Kralj Petar na bojištu
Izvor: Wikimedia Commons

3. Sukob istoričara oko datuma početka Cerske bitke

Istoričari se i danas prepiru oko toga kada je zapravo počela Cerska bitka: 12. avgusta probojem austro-ugarskih trupa preko Drine i Save i osvajanjem Loznice i Šapca ili 15. avgusta - kada su srpske trupe nakon 20 sati usiljenog marša izvršile kontranapad, koji je pet dana kasnije završen totalnim rasulom u redovima Poćorekove vojske.  

4. Prekršen lanac komande 

Ova bitka prva je u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja: Vojvoda Radomir Putnik je čekao ishod austro-ugarskih operacija, a general Stepa Stepanović je shvatio važnost planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu s kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad.

Zbog vojnih uspeha u Cerskoj bici, Stepa je kasnije unapređen u Vojvodu.

 Šabac porušen tokom završnih borbi bitke na Ceru
Šabac porušen tokom završnih borbi bitke na Ceru
Izvor: Wikimedia Commons

5. Prvi poraz velike sile od male zemlje

Vladavina cara Franje Jozefa bila je poznata po vojnim katastrofama. Do Cerske bitke - njega su pobeđivale samo Velike sile: Francuska i Pruska.

Nakon pobede naših trupa, počele su da pristižu donacije za opremanje vojske, a pojedine italijanske partije su tražile od zvaničnog Rima da se uđe u rat, baš pozivajući se na uspehe Srba na Ceru.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 3

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pavle

Pet zanimljivost o Cerskoj bitic 1. Srbi i danas misle da je Cerska bitka rovovska iako nije vec je manevarska 2. Postoji fotografija Cerskog bojista koju Srbi namerno guraju u stranu zarad fotografija koje nemaju veze sa Cerom 3.Postoji iliustracija Cerske bitke od Djordja Carapica Fuseka koju Srbi ne objavljuju 4. Ni jedan film u 21. veku snimljen na temu Cerske bitke nije tacan 5. Jedini tacan film o Cerskoj bitci je Mars na Drinu

Milan

Mars na Drinu nikada nije izvodjen na Novogodisnjem koncertu u Becu. Taj snimak je Herbert fon Karajan diriguje "Mars na Drinu" je montaza, i to ne tako dobra. Muzika jeste "Mars na Drinu", ali Karajan i Becka filharmonija izvode, zapravo "Radecki mars" koji se tradicionalno izvodi na kraju programa. Uz taj mars su austrougarske divizije, zapravo, krenule na Srbiju.

Nenad

@Milan Tačno je da nikada nije izvodjen u Beču.A što se tiče filma,cenzura nije pravila probleme nego srpski političari da bi se dodvorili Brozu.Čak u Puli je film lepo primljen kod publike...Srebrnaa arena za najbolji film,zlatna arena za reziju Zivojin Zika Mitrović,zlatna arena za glavnu mušku ulogu Ljubomir Ljuba Tadić......Ssss Srbin Srbina Sekirom Seče idalje je aktuelno.....

Najnovije

Priroda

Nauka