Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 novih očaravajućih mesta pod zaštitom Uneska

Unesko je prošle nedelje proširio svoju listu svetske kulturne baštine, a mi vam predstavljamo 10 omiljenih lokacija za sve ljubitelje putovanja.

  Izvor: Arheološko nalazište grada Filipi Foto: Profimedia

Prošle nedelje, UNESKO je modifikovao svoju eklektičnu listu najfascinantnijih mesta na svetu. Nakon mnogo razmatranja, organizacija svake godine odlučuje o novim mestima koje će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine. Ove godine se na listi nalazi 21 novo mesto, a mi vam predstavljamo 10 omiljenih svih ljubitelja putovanja:

1. Arheološko nalazište grada Filipi (severna Grčka)

Nekada smatran minijaturnom verzijom Rima, Filipi je osnovan u 4. veku p.n.e i sadrži pozornicu, hramu i forum u podnožju Akropolja u istočnoj Makedoniji i Trakiji. Utvrđen grad, koji se nalazi na starom putu koji povezuje Evropu i Aziju, kasnije je postao centar za hrišćanstvo, a ostaci bazilika stoje i dan-danas, piše američko izdanje National Geographic-a.

Savet: Uzmite taksi (oko 20 minuta) ili bus (30 minuta) od pomorske luke Kavale do ulaza u arheološko naselje. 

2. Arhitektura Le Korbizjea (Argentina, Belgija, Francuska, Nemačka, Indija, Japan i Švajcarska)

Francusko-švajcarski arhitetka Le Korbizje privlaču pažnju sa svojih 17 dela koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Prateći moderni pokret nakon Prvog svetskog rata, Le Korbizjeove jake i funkcionalne građevine kombinuju gvožđe, beton i staklo, a njegov dizajn razbija predrasude i otvara put za novi jezik arhitekture.

Savet: Uputite se u Francusku kako biste pronašli veći deo liste (čak 10 objekata) uključujući i La Villa Savoye u pariskom predgrađu Poissy, La Chapelle Notre Dame du Haut u Ronchampu i La Cite Radieuse u Marselju.

Saznajte i 5 najlepših mesta na svetu koja bi turizam mogao da uništi

3. Mistaken Point (ostrvo Njufaundlend u istočnoj Kanadi)

Mistaken Point je mali kanadski rt na poluostrvu Avalon u Njufaundlendu i predstavlja dom najstarijih složenih oblika na Zemlji. Ljudi odlaze u hodočašće kako bi videli kolekciju fosila starih 565 miliona godina sa starog morskog dna, okruženo neravnim liticama i lupanjem talasa Atlantskog okeana.

Savet: Pratnja vodiča vam je neophodna, a turističke vodiče može kontaktirati u Centru Edge of Avalon Interpretive u malom ribarskom selu Portugal Cove South.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

4. Hubej Šenongjia (severozapad kineske provincije Hubej)

Hubej Šenongjia je jedini dobro očuvani suptropski šumski ekosistem u mestima sa središnjom geografskom širinom ne svetu. Pored približno 5.000 biljnih vrsta, retke životinje poput kineskog salamandera, majmuna bez nosa, leoparda i azijskog crnog medva Hubej Šenongjia smatraju domom.

Savet: Novi aerodrom Šennongjia Hongping je otvoren u maju 2014. godine i ima letove do Vuhana, Šangaja i Čunkginga

5. Antigva brodogadilište Naval (istorijski distrikt Antigve na jugu ostrva)

Marina u gruzijskom stilu postavljena u dubokim uskim zalivima Antigve došla je do izražaja toko 18. veka da bi se zaštitili interesi sejanja šećerne trske kada su evropske sile želele da se nadmeću za kontrolu nad istočnim Karibima. Mukotrpno je obnovljena, a naselje je služilo kao dom britanske kraljevske mornarice do 1889. godine, kada je došlo do ekonomskog pada i gubljenja stateške važnosti ostrva.

Saznajte iUNESCO pokušao da reši dilemu o mestu krštenja Isusa Hrista

Savet: Ne propustite Muzej brodogradilišta u kamenoj rezidenciji oficira koji otkriva priču istorije ostrva i života na utvrđenju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka