Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej Aušvic: Nakon više od 70 godina u duplom dnu šolje pronađen nakit logorašice

Osoblje Muzeja Aušvica pronašlo je šolju sa duplim dnom i nakit skriven u jednom od desetine hiljada emajliranog posuđa, koje su Nemci krali od ljudi koje su deportovali u logor.

  Izvor: Foto: Profimedia

„Tokom rada na glavnoj izložbi emajliranog posuđa, ispostavilo se da jedna od šolja ima duplo dno. Ono je bilo veoma dobro sakriveno, ali su materijali zbog starosti postepeno počeli da propadaju i drugo dno se odvojilo od šolje“, rekla je Hana Kubik iz Muzeja.

Nakon više od 70 godina kako su oslobođeni zatvorenici ovog logora u Poljskoj, osoblje Muzeja je otkrilo ženski nakit, zlatni prsten i lančić, koji je bio uvijen u krpicu u lažnom dnu šolje. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: REUTERS/Handout

„Ovakva otkrića se dešavaju povremeno, ali ovo je jedinstveno otkriće zbog načina na koji je nakit sakriven“,  rekao je portparol muzeja Pavel Savicki. 

Savicki je objasnio da osoblje nije proveravalo hiljade komada posuđa pojedinačno. „Ovaj nakit smo otkrili tako što je emajl šolje počeo da se raspada i lažno dno se lagano odvajalo od šolje“, rekao je portparol muzeja. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: REUTERS/Handout

Savicki je rekao da je nemoguće identifikovati vlasnicu: „Jedino šta znamo je da je verovala u laži nemačkih nacista kada su je poslali u Aušvic.“ 

Mnogi zatvorenici su poneli dragocenosti u Aušvic, jer su im nacisti obećali preseljenja i nove živote, ali su potom opljačkani i ubijeni, piše AFP

„Možemo videti strah ove žene po tome kako je sakrila nakit. Ona je očigledno znala za pljačku, ali je jasno i da se nadala da će preživeti“, rekao je Savicki. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: REUTERS/Handout

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka