Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se krije u unutrašnjosti piramida? (VIDEO)

Koristeći kosmičke zrake, tim egipatskih naučnika i stranih stručnjaka napravio je mape koje prikazuju unutrašnju strukturu ovih antičkih čuda.

  Izvor: Savijena piramida Foto: Profimedia

Prošle nedelje arheolozi su otkrili prve rezultate rada na Savijenoj piramidi u Dahšuru, a na 3D slikama se vide unutrašnje komore građevine stare 4.600 godina. Savijena piramida jedna je od najranije sagrađenih u vreme Starog kraljevstva faraona Snofrua. 

Ova piramida ima dva ulaza koja se otvaraju na dva koridora koja vode do dve pogrebne komore, smeštene jedna iznad druge. Prema ranijim navodima istraživača, faraon Snofru sahranjen je u skrivenoj komori unutar piramide, ali su nova istraživanja pokazala da to nije tačno. 

Pogledajte i Kako su nastajale veličanstvene egipatske piramide?

Projekat The Scan Pyramids, koji je u novembru otkrio temperaturne anomalije u okviru 4.500 godina stare Keopsove piramide u Gizi, mogao bi da otkrije tajne tri piramide u Gizi pomoću toplotne energije i kosmičkog zračenja. 

Kosmičko zračenje je vrsta prirodnog jonizujućeg zralenja koje stiže do površine Zemlje iz kosmosa i sastoji se od tzv. galaktičkog kosmičko zračenja i zračenja sa Sunca. 

„Čak i da pronađemo jedan kvadratni metar koji ne vodi nigde, dovešće nas do novih pitanja i hipoteza, a možda će nam pomoći da rešimo sva dosadašnja pitanja“, rekao je Mehdi Tajoubi, jedan od učesnika istraživanja. 

Tehnologiju 3D skeniranja i lasera koristiće se i za proučavanje skrivene grobnice u Tutankamovoj pogrebnoj komori, za koju se veruje da je pripadala kraljici Nefertiti. Arheolozi nikada nisu otkrili mumiju legendarne lepotice, ali se prema poslednjim istraživanjima sumnja da se nalazi kod Tutankamona. 

Saznajte i Šta se krije ispod egipatskih piramida?

Mnoge prethodne misije pokušale su da otkriju misterije piramida, ali naučnici još nisu pronašli konačan odgovor na pitanje kako su one zaista sagrađene.

Pogledajte video:

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka