Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 izuma antičke Grčke bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svet

Kolevka zapadne filozofske misli, stara Grčka donela je mnoge izume bez kojih ne bismo mogli da zamislimo moderan život.

 Amfiteatar u staroj Grčkoj Izvor: Profimedia

ANTIČKA GRČKA bila je domovina mnogih istorijskih ličnosti, velikih mislilaca i pronalazača koji su kovali civilizacijski tok Evrope i oblikovali način na koji posmatramo svet, piše Newsweek.

Sport

Početkom VIII veka pre nove ere u Olimpiji su održane prve Olimpijske igre u istoriji, a ponavljale su se na svake četiri godine. Prvobitno je Olimpijada bila jednodnevan sportski događaj, ali je vremenom prerasla u petodnevni festival. Trke kočijama, trčanje, rvanje i druge discipline izvodile su se u čast boga Zevsa, kojem je ritualno žrtvovano 100 ovaca. 

Možda će vas zanimati i:

Fizika

Prvi "Eureka" momenat dogodio se u III veku pre nove ere, kada je matematičar, filozof i pronalazač Arhimed ušao u kupku.

Arhimed je shvatio da postoji sila koja iz kade izbacuje količinu vode jednaku zapremini njegovog tela. Tako je rođen prvi princip fizike.

Drama

Prvi teatri nastali su iz ranogrčkih religijskih obreda, a razvijali su se najviše u Atini u periodu od 530. do 220. godine pre nove ere.

Postojala su tri osnovna žanra: tragedija, komedija i satirska igra. Oko 17 hiljada ljudi primao je prosečan grčki teatar. Grci su čak imali "specijalne efekte" kao kranove kojima su dizali glumce u vazduh i pozicionirali ih prema potrebi i kompoziciji.

 Statua grčkog filozofa Izvor: Profimedia

Sud

Stari Grci, kao i Rimljani posle njih, koristili su sudnicu za veliki broj poslova. Prva porota sastojala se od 1.502 muškarca, a pojavila se u Atini oko 590. pre nove ere.

Alarm za buđenje

Filozof Platon je prvi čovek kojem je palo na pamet da napravi "mašinu za buđenje". Naime, Platonu je bio potreban "alarm" da bi stizao na jutarnja predavanja. Osmislio je spravu na principu kretanja vode kroz posude čime se izaziva piskav zvuk.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka