Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najzanimljivije činjenice iz Lenjinovog života

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije i tvorac prve komunističke države na planeti, bio je čovek čiji je život bio prožet brojnim preokretima i misterijama koje i dan-danas privlače pažnju svetske javnosti!

  Izvor: Foto: Profimedia

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin rođen je 22. aprila 1870. godine u Simbirsku, gradu na reci Volgi. Iako je u istoriji ostao upamćen kao vođa prve uspešne proleterske revolucije, sam Lenjin je potekao iz imućnije porodice srednje klase. Njegovi roditelji bili su visoko obrazovani. Štaviše, otac Ilja bio je priznati stručnjak za matematiku i fiziku. U takvim okolnostima, njegovim roditeljima nije bilo teško da svojoj deci obezbede kvalitetno visoko obrazovanje. Mladi Vladimir Uljanov studirao je prava na Univerzitetu u Kazanju gde je prvi put došao u dodir sa radikalnim idejama, tada vrlo rasprostanjenim u okvirima ruske obrazovane omladine.

Možda će vas zanimati i:

Uticaj starijeg brata

Ipak, na dalje oblikovanje Lenjinovog ideološkog sklopa, mnogo je više uticao njegov stariji brat, Aleksandar koji je bio pripadnik terorističkog krila Narodne volje (omladinske organizacije koja je želela da sruši carski režim u Rusiji).

Zbog optužbi za pripremanje atentata na samog cara Aleksandra III, Lenjinov brat je osuđen na smrt i pogubljen 1887. godine. Ovaj događaj, zajedno sa pritiskom vlasti pod kojim se našla njegova porodica, značajno je oblikovao buduće Lenjinovo političko delovanje kome se od tog trnutka uveliko posvetio. U toj činjenici mogu se pronaći i uzroci njegovog izbacivanja sa fakulteta, kao i kasnijeg progona u Sibir, 1895. godine. Nagomilana mržnja koju je mladi Vladimir osećao prema carizmu zbog smrti svog brata, kasnije se jasno ispoljila u brutalnoj, osvetničkoj egzekucijicara Nikolaja II i pripadnika njegove porodice u Jekaterinburgu, 1918. godine.

Ljubavni život

U toku samog izgnanstva u Sibiru, Lenjin se oženio revolucionarkom Nadeždom Krupskom.

Postoji mnogo neobičnih činjenica vezanih za njihov bračni život. Iako su bili službeno venčani, nikada nisu nosili venčano prstenje, a izvori govore da su čak i spavali u odvojenim prostorijima. Kasnije, u toku boravka u inostranstvu koji je započeo neposredno nakon povratka iz Sibira, Lenjin je upoznao Francuskinju, Inesu Armand koja je u dugom narednom periodu bila njegova ljubavnica. Iako svedočenja govore o tome da je Lenjin brinuo o svojoj supruzi kada je bila bolesna, svoju strast je usmeravao isključivo ka Inesi Armand.

Lenjinova uloga u Prvom svetskom ratu

Jedna od najkontroverznijih priča o Lenjinu jeste ona koja govori o njegovoj ulozi u Prvom svetskom ratu. Zaista, u trenucima kada su se sve političke opcije u Rusiji okupile zarad nacionalnih interesa, Lenjin je u inostranstvu razmišljao kako da pomogne da Rusija izgubi rat. Verujući da je svetski sukob idealna prilika za pokretanje socijalne revolucije, Lenjin se, najverovatnije uz pomoć i podršku Nemaca uputio ka Petrogradu gde je svoje zamisli nastojao da sprovede u delo. Reputacija koju su među ostalim političkim grupama u Rusiji dobili boljševici kao izdajnici i petokolonaši, posledica je upravo ovakvog Lenjinovog odnosa prema ratu. Odmah nakon povratka u Rusiju, Lenjin je počeo da radi na izazivanju revolucije. Iako nosi takvo ime, većina istoričara danas se slaže da je Oktobarska revolucija ipak bila tek uspešno izveden državni udar, sjajno organizovan i isplaniran upravo zahvaljujući Lenjinovom geniju.

Nakon što je boljševička vlast uspostavljena u Petrogradu, Lenjin je započeo sa sprovođenjem svojih društvenih eksperimenata. O tome koliko je nezadovoljstvo izazvala nova vlast u pojedinim delovima ruskog stanovništva, kao i među pripadnicima poraženih partija, govori i ustanak "Belog pokreta" (pristalica ustavne monarhije) koji je doveo do građanskog rata na prostoru Rusije.

Ipak, za Lenjina lično najkobnije je bilo nezadovoljstvo Fani Kaplan, pripadnice partije esera koja je u avgustu 1918. godine na njega izvršila atentat. Ovaj događaj poslužio je kao katalizator crvenog terora koji su sprovodili pripadnici Čeke (tajne policije) i koji je u roku od nekoliko meseci odneo na hiljade života onih ljudi koji su se na bilo koji način protivili političkoj platformi Lenjina i boljševika.

"Testament"

Iako je Staljinova propagandna mašinerija kasnije nastojala da prikrije ovu činjenicu, istoričari tvrde da je Lenjin bio vrlo nepoverljiv prema svom nasledniku. To nezadovoljstvo pretočio je na papir koji je poverio svojoj supruzi na čuvanje. Tako je nastao kontroverzni Testament koji je kasnije često privlačio pažnju istoričara. Između ostalog, Lenjin je u njemu istakao da Staljina smatra grubim i nedoraslim pa je savetovao partijske drugove da ga zbace sa mesta generalnog sekretara partije.

Igrom različitih okolnosti, testament je dugo ostao nedostupan javnosti pa je Staljin zahvaljujući svojoj taktičnosti i beskrupuloznosti uspeo da se popne do mesta vodećeg čoveka države.

Uzrok smrti?

Možda jedna od najvećih misterija vezanih za Lenjinov život jeste konkretan uzrok njegove smrti. Uzroci bolesti koja je onesposobila Lenjina za stvarno političko delovanje, a zatim dovela i do njegove smrti nisu sasvim jasna ni danas. Iako je službeni izveštaj patologa utvrdio da je Lenjin bolovao od skleroze, pojedini lekari smatrali su da je njegovo loše zdravstveno stanje posledica sifilisa ili čak trovanja olovom.

Nakon što je izgubio bitku sa teskobama nejasnih uzroka, osnivač Sovjetskog saveza i organizator slavne Oktobarske revolucije umro je 21. januara 1924. godine, a njegovo telo položeno je u mauzolej na Crvenom Trgu u Moskvi gde počiva sve do danas.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka