Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice

Ovih šest pitanja o životu i smrti dečaka faraona, najverovatnije nikada neće dobiti odgovor.

 Tutankamonova zlatna maska u kovčegu Izvor: Foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Arheolozi smatraju da je poslednji mauzolej u Dolini kraljeva otkriven mnogo pre nego što je Hauard Karter 1922. godine otvorio grobnicu Tutankamona. 

Tutankamon je vladao Egiptom samo deceniju, od 1332. do 1322. p.n.e i umro je kada je imao 19 godina

Netaknuta grobnica je krila zadivljujuće zlatne predmete, a misterija njegovog mauzoleja i potencijalnih odaja je od Tutankamona napravila jednog od najpoznatijih i intenzivno proučavanih egipatskih mumija. Međutim, njegov grob nije zapravo poslednja tajna koju Dolina kraljeva čuva. U proteklih 10 godina, pronađene su još dve odaje: prostor za skladištenje sanduka i prostorija koja sadrži mumiju žene, koja je bila pevačica u hramu Karnak, piše Scientific American.

Možda će vas zanimati i:

U novembru 2015. godine, Hirokacu Vatanabe je sproveo niz radarskih skeniranja koja prodiru duboko u tlo. Analiza skeniranja je gotova i ukazuje na druge potencijalne grobnice, koje su skrivene iza zidova grobnice Tutankamona. Budući da je veoma teško koristiti georadar u Dolini Kraljeva, bivši generalni sekretar Visokog saveta za starine Egipta Zahi Havas očekuje da će drugi krug skeniranja potvrditi da li odaje zaista postoje.

Na prvi pogled, čini se da je Tutankamon bio sporedna figura u egipatskoj istoriji i postoji veoma malo pisanih podataka o njemu. Međutim, vladao je u vreme kada je njegov narod prolazio kroz duboku promenu. Naime, faraon Ehnaton, čija se vladavina završila četiri godine pre početka Tutankamonove, promenio je egipatsku zvaničnu religiju, koja je uključivala obožavanje panteona bogova u monoteistički kult posvećen Bogu Sunca Aton. Ova promena je oduzela moć bogatim i moćnim sveštenicima tradicionalnih egipatskih bogova. Ubrzo nakong Ehnatonove smrti, narod se vratio obožavanju tradicionalnih božanstava. Ovi kultovi su brzo povratili svoju moć, što se dogodilo za vreme preokreta kada je Tutankamon preuzeo presto. 

Kao i svako drugo otkriće, pronalazak Tutankamonove grobnice je otvorio brojna pitanja o egiptskoj istoriji, o njegovim prethodnicima, naslednicima i drugim figurama koje su možda sahranjeni u njegovoj grobnici.

Možda će vas zanimati i:

Ako nove odaje zaista postoje, mogle bi da pruže značajne odgovore na pitanja o životu Tutankamona i njegovih kraljevskih rođaka. Ipak, neke od misterija o dečaku faraonu će verovatno ostati večno nerešene:

Ko su bili njegovi roditelji?

Oko 1341. godine p.n.e, tokom vladavine Ehnatona, rodilo se kraljevsko dete i nazvano je Tutankhaten, živa slika Atena. Neko vreme nakon Ehnatonove smrti bio je preimenovan u tradicionalno solarno božanstvo, Amon i njegovo ime je postalo Tutankamon.

Neki naučnici veruju da je dečakova majka bila Ehnatonova žena Nefertiti, dok drugi veruju da je njegova majka Kia, jedna od njegovih žena. Međutim, veliko je pitanje da li je otac Tutankamona zaista Ehnaton. Postoji mogućnost da je njegov otac faraon Smenkhara, koji je bio vladar neposredno pre Tutankamona. DNK analize nekoliko mumija, koje su pronađene u Dolini kraljeva pokazuju da je Tutankamonov otac osoba, koja je sahranjena u Dolini preko puta njega u grobnici KV55, a da je njegova majka sahranjena dalje na zapadu u KV35, ali identitet obe mumije je neotkriven.

Egiptolog predavač na brojnim univerzitetima u Nemačkoj, Marian Iton-Kraus ističe da su ove mumije veoma bliski rođaci Tuta, ali da je teško utvrditi precizne porodične odnose koristeći samo DNK. 

Možda će vas zanimati i:

Kada bi se znalo tačno ko su mu roditelji, možda bi se konačno razjasnilo koja vrsta kraljevske intrige okružuju njegov uspon na presto sa svega devet godina.

Ako bi se pronašla još jedna mumija u njegovoj grobnici, natpisi na artefaktima bi mogli da identifikuju drugu osobu i da pomognu u rešavanju ovih pitanja.

Ko je vladao pre Tutankamona?

Krajem vladavine oko 1336. godine p.n.e, Ehnaton je za svog suvladara imenovao pod nazivom Neferneferuaten, za koga se sumnja da je u stvari Nefertiti, samo pod drugim imenom. Nakon Ehnatonove smrti, Neferneferuaten je vladao tri godine, nakon što mu/joj je neko pod imenom Smenkhara oduzeo tron. Smenkhara je svakako kontroverzna figura. Neki naučnici, uključujući Nikolasa Rivsa sa Univerziteta u Arizoni, veruju da je Smenkhara bio još jedan pseudonim Nefertiti.

Druga mogućnost je da je Smenkhara bio Ehnatonov rođak. Ukoliko je stari mauzolej bio zazidan kako bi se prilagodio grobnici Tutankamona, bilo koja mumija koja se tu nalazi mogla bi da odgovori o pitanju Tutankamonovih prethodnika.

Možda će vas zanimati i:

Ko je vladao nakon Tutankamona?

Tutankamon je umro iznenada u 19. godini i nije imao naslednike. Natpisi pokazuju da je bio oženjen Ankesenamon, Nefertitinom ćerkom, što bi značilo da je bio oženjen svojom polusestrom. Imali su dve ćerke koje su umrle ubrzo po rođenju. Njihove mumije su pronađene u grobnici Tutankamona. Njegova smrt je ostavila Ankesenamon u očajnoj situaciji. U pismu kralju Hetita, koji je vladao velikim delom današnje Turske i Sirije, Ankesenamon je zatražila od njega da joj pošalje mladoženju kako bi delili egipatski presto i verovatno se može proglasiti njenim poslednjim pokušajem da se održi na vlasti. Dokumenta pokazuju da je princ Zannanza poslat u Egiptu, ali da je nestao na putu što je prouzrokovalo loše odnose Egipta i Hetitskog carstva. 

Moguće je da je Nefertiti bila autor pisma i da je tražila mladoženju kako bi dobila na vremenu i zadržala vlast pre nego što je preuzela ulogu faraona. Postoji mala verovatnoća da će sadržaj grobnice otkriti ko je napisao ovo pismo, ali šta se dešavalo neposredno nakon Tutankamonove smrti je misterija koju bi egiptolozi svakako voleli da reše.

Za koga je zapravo izgrađena grobnica Tutankamona?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka