Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto muškarci hrču više od žena?

I ima li uopšte istine u ovoj tvrdnji?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok spavamo, mišići oko grla se opuštaju, pa se vazdušni kanal sužava. Do hrkanja dolazi kada određena meka tkiva – poput mekog nepca, uvule (resice), delova nazalnih puteva, ili korena jezika previše opuste i delimično blokiraju vazdušni kanal. Telo, pri tome, pokušava da diše normalno, a povišen pritisak u grlu izaziva vibriranje mekih tkiva koja se nalaze u blizini vazdušnog kanala.

Pročitajte: Da li muškarci i žene različito reaguju na raskid ljubavne veze?

Određeni faktori povećavaju verovatnoću da će pojedinac hrkati, a hrkanje se svakako pogoršava s godinama usled gubitka mišićnog tonusa. Takođe, hrkanje je intenzivinije kod osoba s viškopm kilograma jer višak masnog tkiva na vratu vrši dodatni pritisak na vazdušni kanal. Tu su i prehlade, pušenje, konzumiranje alkohola, položaj tela...

Da li muškarci uopšte više hrču od žena?

Brojevi do kojih su naučnici u različitim istraživanjima došli variraju, ali je opšti stav da pripadnici jačeg pola zaista hrču više – procenjuje se da čak trećina muškarca hrče, dok je u broj žena koje imaju ovaj problem tokom spavanja manji: tek petina dama hrče. Pored uzroka koje smo već nabrojali, stručnjaci se slažu da postoje i biološki faktori, a postoji više teorija o tome zbog čega se dame češće žale na hrkanje svojih supruga nego obrnuto.

Pogledajte:Muškarci i žene zaista vide stvari različito?

Najčešća je tvrdnja da je govorni aparat kod muškaraca postavljen niže i da zauzima više prostora. To je razvilo teoriju da ukoliko jezik upadne unazad, on blokira deoo vazdušnog puta, što izaziva vibracije. Žene imaju manji orofarinks, zbog čega njima jezik blokira ceo vazdušni kanal, pa je veća verovatnoća da će se probuditi nego da će zahrkati.

Interesantno je da muškarci češće imaju apneju i hipopneju nego žene. Postoji teorija da ždrelo muškarca ne samo što je veće nego kod žene nego se u njihovom slučaju i veličina vazdušnog kanala menja u zavisnost od položaja tela, odnosno toga da li stoji ili leži.

Otkrijte:Žena, muškarac i glavobolja

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka