Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su genetske modifikacije opasne?

Ukoliko se ispravi mutacija srpastih ćelija, hoće li ljudski genom postati osetljiviji na malariju? Može li modifikacija gena čiji je cilj da ljudi postanu otporni na HIV dovesti do slabljenja imunog sistema?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako za LiveScience piše Robert Sanders, profesor Univerziteta u Kaliforniji, ukoliko bi došlo do promena u ljudskom genomu, pojavili bi se potencijalni rizici koji bi mogli da se odraze na buduće generacije. Ovo pitanje je hitnije i važnije nakon pojave CRISPR-Ca9, tehnike čijom bi se modifikacijom najpreciznije „uredio“ biljni i životinjski genom.

Saznajte kakva je budućnost farmakogenetike

O etičkom i socijalnom aspektu modifikacije naslednog gena raspravljalo je 400 naučnika iz čak 20 zemalja na Međunarodnom samitu o modifikaciji gena u Vašingtonu, a njeni domaćini su bili američka Nacionalna akademija nauka, Nacionalna akademija medicine, Kineska akademija nauka i Kraljevstvo društvo Ujedinjenog kraljevstva.

Među učesnicima samita bila je Dženifer Dudna s Univerziteta u Kaliforniji (Berkli), profesorka molekularne biologije i jedan od izumitelja tehnike CRISPR-Cas9. Neposredno posle sastanka, ona je istakla da bi istraživačka zajednica trebalo da prestane s modifikacijom gena embriona, sperme i jajnih ćelija sve dok naučnici, lekari i javnost u potpunosti ne budu rezumeli posledice promene, poput toga da se one ne reflektuju samo na jednu osobu već i na njene potomke.

Jesmo lispremni za genetski modifikovani embrion čoveka?

"Veoma je važno uzeti u obzir nenamerne posledice namernih promena jer postoje brojne genetske interakcije koje se u ćelijama događaju tokom njihovog razvoja – naročito kod ljudi, ali i kod drugih organizama", rekla je Dudna i dodala da promene koje će uticati na razvoj i funkcije organizma mogu zahtevati deceniju istraživanja.

Priredila: Nikolina Dobrić

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka