Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledao svet u vreme Hrista?

Koliki je deo Zemlje bio poznat zapadnim geografima pre dve hiljade godina?

  Izvor: Rekonstrukcija Nazareta u vreme prelaze iz stare u novu eru Foto: Profimedia

Dok govorimo o periodu od pre dve hiljade godina, retko se govori o političkoj geografiji tog doba, izuzev o činjenici da je teritorija današnjeg Izraela pod vlašću Rimskog carstva. Ipak, to nije sve interesantno u vezi sa svakodnevnicom tog drevnog sveta: u to vreme je Drugi Hram u Jerusalimu još uvek bio čitav, Velike Piramide u Gizi bile su stare oko 2.500 hiljade godina, a Aleksandrijska biblioteka pružala je znanja radoznalcima Starog sveta.

Otkrijte:5 brodova izgubljenih u vremenu koje bi arheolozi voleli da istraže

O tome kako je svet koji je u to doba bio poznat zapadnoj civilizaciji izgledao najviše možemo saznati od starogrčkog istoričara Strabona (rođenog oko 64. pre naše ere), koji je u "Geografiji" u 17 tomova opisao kulture koje su činile svet u kojem je živeo, granice poznatog sveta, metropole, pripadnike političkog vrha i čuvene intelektualce svog doba.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Statue_of_Strabo_in_Amasia.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Statua Strabona u Amaziji Foto: Wikimedia Commons

Kako su tvrdili Strabon i njegovi savremenici, svet je na prelazu u našu eru bio podeljen tako da su ga činila dva hladna pojasa na severu i jugu i jedan vreli u sredini. Na njegovoj mapi sveta, Indija je predstavljena kao krajnji istok, Etiopija krajnji jug, Pirinejsko poluostrvo krajnji zapad, a najsevernija tačka bila je Skitija. Kontinent južno od Sredozemnog mora – Afrika – ponekad je nazivan Libijom, Istok je deo Azije koji je bio poznat, a Zapad Evropa. Mediteranski geografi pretpostavljali su da postoji Skandinavija, ali im nije bio poznat njen opseg niti pozicija, baš kao što je slučaj i s Potsharaskom Afrikom.

Pročitajte: Torinsko platno obavija još jednu tajnu prošlosti

Pored toga što je saznao na svojim putovanjima, Strabon se oslanjao i na znanja stečena u razgovorima s mornarima i čitajući. Tako je, recimo, ono što je zabeležio o Indiji otkrio čitajući istoričare koji su beležili putovanje Aleksandra Velikog.

Author: H.-D. Falkenstein Copyright: Copyright by Heinz-Dieter Falkenstein, FALKENSTEINFOTO. Verwendung nur gegen Honorar und Absprache! Description: Historische Landkarte aus dem 19. Jahrhundert, Weltkarte nach Strabon oder Strabo, etwa 63 v. Chr. - 23 n. Chr., ein antiker griechischer Geschichtsschreiber und Geograph Software:Adobe Photoshop CS4 Windows Created: 2012:01:30 14:55:51
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Deo slagalice koji nedostaje jeste, pored Južne i Severne Amerike, Kina. Popis koji je u drugom veku naše ere sprovela dinastija Han pokazao je da je ova zemlja tada imala oko 57,5 miliona stanovnika. U Rimskom carstvu je, s druge strane, tada živelo oko 45 miliona ljudi, ali rimskim geografima Kina kao da uopšte nije bila poznata. Zabeleženo je da se kontakt Rimljana s Kinezima dogodio između 27. godine pre nove ere i 14. godine naše ere kada se Rim posetilo poslanstvo naroda Seres iz Azije. Ipak, zbog udaljenosti i širenja informacija usmenim putem, ovaj deo sveta Zapadu je dugo ostao misterija.

Pogledajte: Granice Rimskog carstva

Kada je reč o teritoriji koja danas pripada Izraelu i Palestini, koja u očima Rimljana nije bila posebno bogata, ona nije posebno analizirana, ali je smatrana dobrim strateškim položajem jer je omogućavala kopneni prolaz ka Egiptu. Strabon je zabeležio i kraću istoriju jevrejskog naroda, osvrćući se na verovanje u Mojsija, vladavinu kralja Iroda i sudbinu zemlje nakon njegove smrti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka