Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenuta inicijativa da Cer bude pod zaštitom države

Otkrijte nekoliko razloga da se i prelepi Cer nađe na listi zaštićenih prirodnih dobara u Srbiji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Planina bogata kulturno-istorijskim spomenicima od rimskog doba do Prvog svetskog rata, gde je i izvojevana prva pobeda srpske vojske, osim sporadičnih inicijativa, nikada nije ozbiljnije razmatrana kao prostor vredan zaštite.

Priroda, istorija i kultura, na Ceru su vekovima stvarale svoj put. Položena na migratornom putu ptica selica, bogata bujnim šumama, dobar je domaćin mnogim biljnim i životinjskim vrstama.

Pogledajte: Veličanstvena priroda srpskih nacionalnih parkova

„Na ovom području je evidentirano sedam tipova hrastovih šuma, pet tipova bukovih šuma i jadan tip mešovitih šuma. U sastojinama bukovih šuma pronađena je prvi put i biljka krvavica koja pripada mediteranskom atlanskom elementu“, kaže Olivera Vasić Kikanović iz udruženja „Ekos“.

„Zapadna kapija Srbije“, kako nazivaju planinu Cer, sa svojim padinama i krajolicima, gustim šumama i vidikovcima sa kojih se pruža pogled na mačvansku ravnicu, lepa je u svako godišnje doba. Svoj trag na njoj ostavljali su mnogi, o čemu svedoče vidljivi ostaci rimskog utvrđenja. U nepreglednoj šumi planine, na visini od 607 metara, uzdiže se kula Trojanovog grada, iz trećeg veka.

„To je nekada bilo najveće vojno utvrđenje na Ceru. Pored njega, tu je i Kosanin grad iz četvrtog veka. Kosanin i Trojanov grad nekada su bili povezani rimskim putem jer je to bila komunikacija između ta dva utvrđenja. Tu je i vizantijsko utvrđenje Konjuša iz VI i VII veka“, kaže Ana Pavlović, turistički vodič.

Uživajte: Zima je već obojila očaravajuću prirodu Kopaonika (VIDEO)

Nedavna istraživanja pokazala su da se ovde i u praistorijsko doba vadio kalaj. Podaci o rudnom bogatsvu sadžani su u udžbenicima, kao i vrednosti zanimljive istraživačima i ljubiteljima prirode. Ipak, nikada nije stavljena pod zaštitu, jer nije bilo inicijative.

„U Srbiji trenutno postoji šest odsto zaštićenog prirodnog dobra, dok evropski standard propisuje 17 odsto zaštićenih prirodnih dobara. Sa 19 hiljada hektara Cer značajno doprinosi povećanju procenta zaštićenih površina i približavanju evropskom standardu“, kaže Nemanja Arsenović iz Evropskog centra za ekologiju.

Ovde su se rađali junaci, ali i ginuli za slobodu svog naroda. U čast njihove pobede podignuta je spomenik u čijim temeljima su sahranjeni posmrtni ostaci palih ratnika. Sve te tajne čuva planina, čija zaštita će uskoro biti predmet nadležnog zavoda za zaštitu prirode.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka