Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tutankamonova zlatna maska zapravo nije napravljena za njega?

Čuvena posmrtna maska faraona Tutankamona bila je namenjena nekom drugom pripadniku kraljevske porodice, veruje britanski egiptolog Nikolas Rivs.

  Izvor: Foto: Fonet

Otkriće do kog je došao tokom svojih istraživanja baca novo svetlo na neke od najznačajnijih istorijskih događaja u starom Egiptu – versku revoluciju i kontrarevoluciju koje su pre oko 3.350 potresale egipatsko društvo.

Pročitajte Čime je to zalepljena Tutankamonova maska?

Ova epizoda je od širokog istorijskog značaja zbog toga što je verovatno reč o prvom pokušaju na svetu da se uspostavi monoteizam. Doduše, propao je posle svega nekoliko godina, ali možda nije beznačajno što se jevrejski egipatski prorok Mojsije i Egzodus vezuju za približno isti period.

Pogledajte: Priča o „kletvi“ faraona Tutankamona

Nefertiti (“Lepotica je stigla”), koja je, kako otkriva dr Rivs, bila prvobitna vlasnica Tutankamonove posmrtne maske, bila je supruga vođe monoteističke revolucije, egipatskog faraona Ehnatona.

Međutim, ona je najverovatnije učestvovala u pokretanju drevne verske reformacije kratkog veka, koja je nametnula kult božanstva Atona, koji je simbolizovao suštinu, energiju i moć boga Sunca.

Na osnovu čega je dr Rivs zaključio da je bogata Tutankamonova posmrtna maska bila napravljena za njegovu majku ili, možda, maćehu)? Pošto je podrobno analizirao tekst na artefaktu, ispisan hijeroglifima, ustanovio je da su imena kralja Tutankamona ispisana preko ranijih ličnih imena, koja odgovaraju potpunom zvaničnom nazivu koji je Nefertiti koristila kada je postala kofaraon Egipta – Anheperure Merit Neferheperure Neferneferuaten (“Otelotvorenje boga Sunca, Ehnatonova draga, Lepotica nad Lepoticama Sunčevog diska”).

Otkrijte: 5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

Zanimljivo je da korišćena zlatna maska upotpunjuje rasprostranjeno shvatanje prema kome je većina vrednijih blaga u Tutankamonovoj grobnici (uključujući njegov “srednji” kovčeg, minijaturne zlatne kovčege za njegove unutrašnje organe, ornament na grudima, zlatne trake koje su krasile Tutankamonovo mumificirano telo i pozlaćenu statuetu) prvobitno bila napravljena za druge kraljevske ličnosti u starom Egiptu.

Zahvaljujući istraživanju dr Rivsa, Tutankamonova zlatna posmrtna maska postala je deo jedne od najvećih nerešenih misterija Egipta: gde je sahranjena kraljica Nefertiti?

Naime, iako se za njenom grobnicom tragalo više od jednog veka, ona nije pronađena. Početkom ove godine dr Rivs je izazvao uzbuđenje među egiptolozima kada je izneo pretpostavku da unutar kompleksa prostorija u Tutankamonovoj grobnici možda postoje neotkrivene tajne prostorije i da se tu možda nalazi i grob kraljice Nefertiti.

Prva otkrića u potrazi za Nefertiti: Krije li Tutankamonova grobnica tajnu odaju?

Pre tri dana, egipatske vlasti su započele detaljnu geofizičku analizu zidova Tutankamonovo grobnice i već su otkrili nekoliko anomalija koje navode na zaključak da se iza njih nalazi skrivena prostorija.

Mnogi egiptolozi sumnjaju da se ispod planine odmah prekoputa Tutankamonove grobnice nalazi izgubljeni grob kraljice Nefertiti, pa bi dodatna prostorija za koju se pretpostavlja da postoji u Tutankamonovom grobu mogla da sadrži neočekivana blaga kralja Tutankamona. Međutim, otkriće dr Rivsa, odnosno skriveni natpis na Tutankamonovoj zlatnoj masci nameće određena pitanja.

Zašto je Nefertiti “ukradena” maska i kada i zašto je data njenom sinu Tutankamonu? Odgovor se verovatno krije u složenoj političkoj situaciji nastaloj posle propasti monoteističkog eksperimenta.

Izvor: Blic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka