Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Kristalno oko Nunavika, krater star 1,4 miliona godina

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Neobičan krater čije ime na jeziku lokalnog stanovništva znači „gde se tlo podiže“ prepun je kristalno čiste vode i vidljiv iz svemira.

Izvor: Foto: NASA

Priča o ovoj neobičnoj rupi u tlu, koja je gotovo savršenog kružnog oblika, počinje u doba pleistocena, kada su Zemljom hodali mamuti, mastodonti, sabljozubi tigrovi i gliptodonti. Krater je nastao kada je meteor udario u Zemlju pre oko 1,4 miliona godina, a danas jezero čiji je basen spada u najstarija jezera zapadne hemisfere, o čemu svedoče slojevi sedimenta i fosili stari više stotina hiljada godina.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Ovo jezero, nazvano Pingualuk, sadrži izuzetno čistu vodu – njegov nivo saliniteta iznosi manje od 3 ppm, toliko čistu da ono spada u najčistija jezera na svetu i da se s površine može videti i do 35 metara. Pored toga, ono je duboko oko 400 metara, što ga čini jednim od najdubljih jezera Severne Amerike, a njegov obod se uzdiže čak oko 160 metara iznad okolnog zemljišta. Zbog toga je sam krater dobio je ime Pingualuit, što na jeziku Inuita znači „gde se tlo podiže“, a ovaj narod je dugo znao za njegove postojanje, pre svega zbog vode tako čiste da su ga, između ostalog, nazvali i Kristalno oko Nunavika.

Description: IDL TIFF file Software:Adobe Photoshop CS3 Macintosh Created: 2008:02:08 09:36:31
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Zanimljivo je i da Pingualuit nema pritoke i da bodu dobija isključivo zahvaljujući padavinama, a gubi je isključivo ispraravanjem.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka