Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Najusamljenije biće na svetu” možda to ipak nije

Višegodišnje istraživanje misterije o izolovanom kitu i njegovoj neobičnoj pesmi moglo bi da donese jednu veoma lepu vest, smatraju naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Američka mornarica postavila je po morskom dnu u zalivu Puget hidrofrone kako bi pratila aktivnosti sovjetskih podmornica 1989. godine, ali je umesto toga snimila nešto sasvim neočekivano.

Osluškujući zvuke okeana, tri godine kasnije, na snimku su čuli pesmu kita koja je dostizala frekvenciju od 52 herca, što pre toga nije zabeleženo u svetu kitova. Stručnjaci veruju da je reč o kitu perajaru, plavom kitu ili hibridu ovih dveju vrsta, koje obično zvukove ispuštaju do frekvencije od 17 ili 18 herca.

Životinje još veruju ljudima:Kit „zatražio pomoć“ od ribara (VIDEO)

Međutim, kako ovaj kit do sad nije viđen, a njegova pesma se, kao zov za drugim pripadnikom ove vrste, pronosi okeanom, a mnogi ga često zbog toga nazivaju najusamljenijim bićem na svetu.

Međutim, mnoštvo oprečnih saznanja do kojih su naučnici došli tokom višegodišnjih istraživanja pokazuju da to možda i nije slučaj. Štaviše, neki stručnjaci misle da misterioznu pesmu peva više od jednog kita!

Jeste liikada videli grbavog kita kako spava?

Kako je Kris Baranuik napisao za BBC Nature, 2010. godine je u blizini obale Kalifornije snimljen sličan šablon, ali se on pojavljivao u blizini veoma udaljenih senzora. Džon Hildebrand iz Okeanografskog instituta „Skrips” ističe da bi to moglo da znači da više životinja peva čuvenu pesmu.

Hildebrandov tim je pronašao grupu hibrida, a veruje da bi „najusamljenije biće na svetu” mogao biti pripadnik ove zajednice. Iako bi to otvorilo mnoga pitanja i pokrenulo rasprave među naučnicima, moglo da bi da znači da nauka ima jednu veoma, veoma lepu vest: „pevač od 52 herca” možda ipak nije usamljen!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka