Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najuticajnijih gradova u istoriji

Kako bi se procenio uticaj određenog grada na istoriju, treba imati u vidu čitav niz faktora. Odgovor na to koji je najuticajniji možda nije toliko jednostavan.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko se postavi pitanje koji gradovi su najviše uticali na ljudsku istoriju, verovatno bi posle malo razmišljanja većina dala odgovore koji bi se manje-više slagali.

Međutim, uz veliki broj metropola kao što su Njujork, London, Rim i Pariz i iščezlih i možda samo mitskih gradova kao Sodoma, Gomora, Olimpija, odgovor možda nije toliko jednostavan.

Možda će vas zanimati i:

Atina

Kao kolevka zapadne civilizacije, Atina je verovatno najuticajniji grad ikada. Filozofija, arhitektura, politika, nauka, demokratija i uopšte slobodna misao rodila se u ovom gradu. Atina je, takođe, grad koji je prvi domaćin modernih Olimpijskih igara 1896. godine. Što se tiče imena kojia su obeležili njenu istoriju, tu su Sokrat, Platon, Solon, Perikle i mnogi drugi.

Jerusalim

Jerusalim je jedno od najvažnijih svetih mesta ne samo Jevreje već i hrišćane i muslimane. Još od biblijskih vremena, Jerusalim je privlačio hodočasnike i posvećene u razne misteriozne religijske prakse. U starom gradu nalaze se Brdo hrama i Zapadni zid, dva mesta toliko sveta da su vekovima raspirivali sukobe između Jevreja i muslimana.

Meka

Godine 570. u Meki, današnjoj Saudijskoj Arabiji, rodio se prorok Muhamed, osnivač islama, jedne od najvećih monoteističkih religija sveta. Islam je izvršio ogroman uticaj na čitav svet i istoriju uopšte. Danas više od 15 miliona muslimana godišnje poseti Meku, od kojih najveći deo dolazi tokom hadžiluka.

Rim

Rim je sinonim za najpoznatije carstvo u istoriji čovečanstva. Grad postoji hiljadama godina i svojevremeno je vladao skoro čitavim poznatim ili bar "civilizovanim" svetom. Pored toga, Rim je sedište katoličke crkve i Svete stolice. Milioni turista svake godine posećuju Rim zbog muzeja, istorijskih i religijskih građevina, izvrsne hrane i dobrog provoda.

Možda će vas zanimati i:

Vavilon

Na oko 100 kilometara od Bagdada, nalaze se ostaci drevnog grada Vavilona. Skoro dve hiljade godina, Vavilon je bio neprikosnoven centar mesopotamske civilizacije. Hamurabi, jedan od drevnih vladara, u Vavilonu je napisao prvi zakonik u istoriji, a jezik kojim su govorili stari Vavilonjani raširio se po čitavom Bliskom istoku.

Peking

Prestonica Kine ima neverovatno dugačku istoriju koja traje već 3 hiljade godina. Čuven je kako po tradicionalnoj kineskoj, tako i po modernoj arhitekturi, a grad krasi i neverovatan istorijski kompleks "Zabranjeni grad" koji je predstavljao palatu dinastija Ming i Ćing.

Konstantinopolj

Nekadašnja prestonica Vizantijskog carstva opstaje već više od hiljadu i po godina, a osnovali su je stari Grci. Prvobitno se zvao Bizantion, a danas nosi ime Istanbul. Grad se proslavio arhitektonskim remek-delima kao što je Aja Sofija, nekadašnje sedište Vaseljenske patrijaršije i sveta palata vizantijskih careva.

Možda će vas zanimati i:

Ur

Sumerski grad Ur dobio je, prema biblijskoj legendi, ime po svom osnivaču. Grad je biblijski povezan i s Abrahamom. Postojao je od 5000. godine pre naše ere sve do 450. pre naše ere.

Pariz

Francuska prestonica bila je centar evropske kulture još od srednjeg veka. Grad je uticao na modernu Evropu kao nijedan drugi, a do dana danešnjeg jedan je od najposećenijih gradova sveta. Tokom epohe prosvećenosti i Francuske revolucije, Pariz je postao globalni centar političkih i društvenih ideja koje su promenile i menjaju svet do danas.

Eridu

Drevni sumerski grad u današnjem Iraku verovatno je najstarija naseobina u Mesopotamiji i možda čak najstariji grad, u pravom smislu te reči, na čitavom svetu. Osnovali su ga ribari, seljaci i nomadi, pretvorivši ga u prvu stalnu naseobinu u istoriji.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka