Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari koje niste znali o samurajima

Privilegovani japanski ratnici su, noseći katane, vođeni kodeksom bušido do smrti čuvali čast.

 Tri japanska samuraja u ratnoj opremi Izvor: Profimedia, Mary Evans Picture Library

Od detinjstva, ovi neustrašivi ratnici učeni su samodisciplini, gradeći osećaj dužnosti. Odbacivali su materijalna dobra i bilo koji oblik straha – posebno onaj od smrti.

U periodu od 1603. do 1867. godine postali su vladajuća vojna klasa i najviši društveni stalež u Japanu, na veliku žalost neprijatelja, jer su odvažni samuraji uvek ispred svojih potreba i, čak, života stavljali čast.

Možda će vas zanimati i:

Predstavljamo vam najzanimljivije činjenice o samurajima.

Čast iznad svega

 Samuraj
Samuraj
Izvor: Wikimedia Commons

Sama reč samuraj znači "onaj koji služi u ime časti". Koliko je ovaj princip bio važan u životima samuraja najbolje govori seppuku, dobrovoljni čin ili kazna koja podrazumeva da samuraji koji ne prate dosledno bušido – "put ratnika" – ili padnu u ruke neprijatelju izvrše samoubistvo. 

Najpoznatiji oblik ovog ritualnog samoubistva podrazumeva da ratnik oštricom probode stomak i pomeri je levo-desno. Nakon toga ga drugi samuraj ga obezglavljuje jer bi smrt u suprotnom bila isuviše bolna.

Možda će vas zanimati i:

Nisu bili samo ratnici

  Izvor: Wikimedia Commons

Samuraje od ostalih ratnika širom sveta nisu činili drugačijim samo neobičan oklop i katana. Oni su bili politički aktivni i obrazovani, pisali su poeziju, pravili su cvetne aranžmane, dobro poznavali matematiku... 

Nisu koristili samo katane

 Katana
Katana
Izvor: Wikimedia Commons

Iako je "duša samuraja u njegovoj katani", oni su najpre koristili chokuto, tanju i kraću verziju ravnih mačeva koje su kasnije upotrebljavali srednjovekovni riteri. Kako su tehnike izrade mačeva napredovale, koristile su se sve krivlji mačevi – dok se nisu razvile katane.

Međutim, one nisu bile jedino oružje koje su samuraji koristili. Upotrebljavali su i drveno oružje poput palica, predmete od lanaca, dugačak luk (Yumi), koplja (Yari i Naginata)... Nakon razvoja tehnologije, počeli su da koriste topove i pušku tanegashima.

Možda će vas zanimati i:

Postojale su i samurajke

 Samurajka
Samurajka
Izvor: Wikimedia Commons

Iako su u to vreme žene u drugim kulturama imale podređen položaj i čekale da se njihovi supruzi, očevi, sinovi i braća vrate iz ratova, žene u Japanu bile su u drugačijoj situaciji. Naime, one su imale politički uticaj i bile deo ove neustrašive i elitne klase. Japanke poznate kao Onna-bugeisha borile su se rame uz rame s muškarcima i pratile isti kodeks ponašanja i životnu filozofiju. 

Međutim, umesto katana, one su uglavnom koristile naginatu, koplje dugačko više od jednog i po metra na čijem se vrhu nalazio zaobljen mač. 

Možda će vas zanimati i:

Vakašudo

  Izvor: Wikimedia Commons

Homoseksualnost među samurajima nije bila tabu tema. Štaviše, iskusnim ratnicima koji su podučavali mladiće i dečake bilo je dopušteno da, ukoliko ovi pristanu, stupe u ljubavnu vezu sa svojim učenicima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka