Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torinsko platno obavija još jednu tajnu prošlosti

Grupa italijanskih istraživača otkrila je da tkanina, kojom je, prema verovanju, pokriveno telo Isusa Hrista nakon raspeća, sadrži DNK biljaka sa svih strana sveta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon što su sekvencirali DNK polena i prašine pronađenih na pokrovu, istraživači su otkrili da pripadaju nekolicini biljaka karakterističnih za Sredozemlje, ali i onim iz Azije, Bliskog Istoka, Severne i Južne Amerike, ali i da su došli do tkanine posle Srednjeg veka.

Otkriće stručnjaka Univerziteta u Padovi, objavljeno u stručnom časopisu Scientific Reports ukazuje da je pokrov možda proizveden u Indiji, a zatim preko Bliskog istoka stigao u Torino, gde se sada nalazi.

Pročitajte:UNESCO pokušao da reši dilemu o mestu krštenja Isusa Hrista

Laneni materijal na sebi ima obrise koji podsećaju na lice muškarca, ali se već dugo debatuje da li je zaista korišten kao pokrov Isusa Hrista.

Datiranje ugljenikom iz 1988. pokazalo je da je tkanina napravljena između 1260. i 1390, dakle, više od 1.000 godina nakon Hristovog raspeća.

Šta jezapravo zapisano u takozvanom „Jevanđelju po Isusovoj ženi“?

Međutim, 2005. studija koju je sproveo penzionisani hemičar Nacionalne laboratorije Los Alamos, odbacila je te nalaze, tvrdeći da je prilikom ranijih ispitivanja analiziran delić materijala koji je naknadno našiven na pokrov. Tada je utvrđeno da je materijal star između 1.300 i 3.000 godina.

Izvor: b92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka