Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dogodilo s narodom koji je dočekao Kolumba?

Dugo se verovalo da je pleme koje je prvo pozdravilo Kristofera Kolumba kada je kročio na tlo Novog sveta iščezlo.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ime ovih plemena Taino znači "dobar" ili "plemenit". Time je ovaj miroljubivi narod pravio razliku između sebe i svojih ratobornih komšija iz plemena Karibi. Tainosi su krajem 15. veka impresionirali Kolumba svojom velikodušnošću.

Po dolasku kolonizatora, pleme Taino nije moglo da održava svoje useve, što je izazvalo glad, a mnogi su obolevali od bolesti koje su došle s Evropljanima jer nisu izgradili imunitet na njih. Mnogi španski kolonizatori su se ženili devojkama iz ovog plemena, te je do 1514. godine više od 40 procenata Španaca koji su pristigli na tlo Novog sveta bilo oženjeno pripadnicama ovog naroda.

Povezane vesti

Robert Pul, koji je sarađivao sa časopisom National Geographic i "Smitsonijanom", istraživao je postoje li danas potomci ovog plemena, s obzirom na to da se ono već dugo smatra izumrlim. On je svoj put započeo u pećinama Dominikanske Republike.

Iako je jezik naroda Taino odavno izgubljen, mnoge reči, kao što su "kanu" i "kohoba" (ritual koji je podrazumevao korišćenje halucogenih supstanci i ples kako bi se što više povezali sa svetom duhova), pamte se i koriste i danas.

Jedno istraživanje, sprovedeno sedamdesetih godina prošlog veka, otkrilo je da od 33 od 74 stanovnika sela Sabana de los Havijeles imaju sekutiće u obliku lopate koji su karakteristični za indijanska plemena i Azijce, dok analize krvi pokazuju da 18 procenata Dominikanaca i dalje ima mitohondrijalnu DNK koja nosi gene američkih urođenika.  

U ovom selu Robert Pul je otkrio mnoge ljude koji su svesni svog indijskog porekla. Iako oni sebe ne nazivaju Indijancima ili Tainosima, dobro znaju kako je tradicija ovih plemena oblikovala njihovu kulturu. 

Povezane vesti

Slična situacija je dočekala ovog novinara i u Portoriku. U popisu iz 2010. godina, mnogi Portorikanci su se izjasnili kao Indijanci ili američki urođenici. Kuikia, žena koja je odrasla u Njujorku, ali se preselila u Portoriko, govorila je Robertu Pulu o svom poreklu: 

"Moja baka je bila čistokrvna pripadnica plemena Taino, dok je moja majka bila mešovitog porekla. Kad govorim ljudima o svom poreklu, mnogi mi ne veruju i govore mi da nema više Indijanaca. Ali ja ne verujem da moraš da izgledaš kao Indijanac da bi bio jedan od njih. Sve svoje pretke nosim u svom poreklu."

Ovi ljudi su svesni svog porekla i prenose ga generacijama, baš kao što i kultura mnogih plemena opstaje u modernim uslovima.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka