Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen jedan od izgubljenih delova „Epa o Gilgamešu“

Jedan muzej u Južnom Kurdistanu pronašao je 20 do sada nepoznatih stihova čuvenog vavilonskog epa o bogovima, smrtnicima i životu.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Verzija ovog epa koju smo poznavali do sada je otkrivena u Ninivi 1853. godine i nije se menjala skoro dva veka. Međutim, uvek je postojala mogućnost da se pronađu glinene ploče koje su nedostajale. 

Pogledajte iJedna od najstarijih mapa sveta pronađenih do danas

To se i dogodilo, kako prenosi Smithsonianmag. Naime, Muzej u Sulejmaniji je ponekad plaćao krijumčarima kako bi zadržao artefakte u zemlji. Zbog ratnog stanja u Iraku, srušeno je mnogo vrednih spomenika,izgubljeno mnogo neprocenjivih kolekcija i drevnih skulptura, a muzej se trudio da ih sačuva što više. Tako je još 2011. godine Muzej u Sulejmaniji otkupio ovu ploču od nepoznate osobe, kao deo kolekcije od osamdesetak glinenih ploča. Kada je profesor Faruk Al-Ravi ispitao kolekciju, rekao je svojim kolegama da otkupe celokupnu kolekciju ploča bez obzira na ponuđenu cenu. 

Otkrijte: Pronađen možda i najstariji rukopis Kurana

Naučnici su, ispitavši autentičnost jedne od njih, utvrdili da se radi o petoj ploči „Epa o Gilgamešu“ i da predstavlja likove u drugačijem svetlu. Ova ploča govori o osećanju krivice Gilgameša i Enkidua, nakon što su ubili Humbabvu, čuvara kedrove šume, kojeg sada vidimo kao pravog kralja, a ne kao čudovište. 

Rukovodioci muzeja Muzeja ističu da je od otkrića do konačne objave o postojanju ove glinene ploče prošlo toliko zbog toga što je najpre bilo potrebno utvrditi njenu autentičnost, a potom je profesor Faruk Al-Ravi dugo radio na prevodu. Ovaj muzej je počastvovan što poseduje tako važan predmet i omogućiće besplatne posete svakog radnog dana od 8.30 do podneva kako bi svako ko želi moao da vidi ploču na kojoj je zapisan deo jednog od najvažnijih tekstova u istoriji civilizacije i književnosti.

Jedan muzej u Južnom Kurdistanu pronašao je 20 do sada nepoznatih stihova čuvenog vavilonskog epa o bogovima, smrtnicima i životu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka