Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepe su lepote Atona, lepotica je stigla: Ko je bila Nefertiti?

Jedna od najmisterioznijih i najmoćnijih žena u starom Egiptu.

  Izvor: Foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Nefertiti, jedna od najmisterioznijih i najmoćnijih žena u starom Egiptu, bila je supruga faraona Amenhotepa, kasnije Akhenatona, od 1353. do 1336. godine pre nove ere, koja je vladala i nakon smrti svog muža. Vreme njene vladavine bilo je vreme ogromne verske reforme, jer je Akhenaton preorijentisao versku i političku strukturu Egipta oko obožavanja boga Atona.

Nefertiti je najpoznatija po svojoj peščanoj bisti, koja je pronađena 1912. godine i vrlo brzo postala simbol lepote i moći. Kad već govorimo o lepoti, moramo i da pomenemo značenje njenog imena: Nefertiti – "lepotica je stigla".

Možda će vas zanimati i:

Kraljica Nefertiti

O njenom poreklu ne zna se mnogo. Postoje razne teorije, ali najzastupljenija je ona da je Nefertiti ćerka egipatskog velikodostojnika Aja, koji je postao faraon nakon Tutankamonove smrti 1323. godine pre nove ere. Po drugoj teoriji, ona je princeza kraljevstva Mitani iz severne Sirije. Kasnije, kada je Amenhotep IV došao na presto, omiljena supruga je bila uz njega. U petoj godini svoje vladavine, on je izmenio obožavanje egipatskog vrhovnog boga Amona u korist Atona i preselio prestonicu na sever Amarna. Zatvorio je Amonove hramove, a svoje ime promenio u Akhenaton, što znači "sluga Atonov". Takođe, Nefertiti je pridodao Neferneferuaten – njeno puno ime znači "Lepe su lepote Atona, lepotica je stigla".

Akhenatonova transformacija religije donela je radikalne promene i u umetnosti. Polazeći od ranijih idealizovanih slika faraona, Akhenaton je ponekad prikazan sa ženskim kukovima i hiperbolično. Ranije slike Nefertiti prikazuju je kao stereotipičnu predstavu žene, ali je kasnije ona prikazivana slično slikama Akhenatona. Njeni konačni opisi prikazuju kraljevsku, ali realističnu figuru.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka