Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se dogodilo prvo ubistvo u ljudskoj istoriji?

Pre 430.000 godina, jedan pripadnik ljudske vrste zadobio je dva udarca u glavu. Naučnici su istraživali da li je to i na koji način dovelo do njegove smrti...

  Izvor: Foto: Profimedia

U jednoj pećini na severu Španije, arheolozi su pronašli ostatke lobanje stare 430.000 godina, za koju se pretpostavlja da je pripadala osobi koja je nastradala od udaraca u glavu tupim predmetom. Ako su naučnici u pravu, ova lobanja je dokaz o najstarijem poznatom ubistvu u istoriji čovečanstva!

Kako bi uspeli da rekonstruišu ovu priču, međunarodni tim istraživača je prethodno morao da sastavi lobanju (nazvanu Cranium 17), koja se raspala na 52 komada.

Povezane vesti

Lobanja je hiljadama godina bila zakopana ispod gline u dubokoj jami planine Atapuerka. Interesantno je što je ova jama pod nazivom Sima de los Huesos (Jama kostiju), otkrivena tek 1984. godine, a u njoj su pronađeni ostaci 28 ranih neandertalaca koji potiču iz srednjeg ledenog doba, perioda koji je trajao od pre 781.000 do pre 126.000 godina.

Jedini način da se do jame u kojoj je lobanja pronađena dođe jeste kroz vertikalni kanal dubine oko 12 metara. Naučnici nisu sigurni kako su tela dospela tamo, ali mnogi sumnjaju da su namerno bačena. Iako se malo zna o ostacima Cranium 17, uključujući i pol kojem je osoba čija je lobanja pripadala, ova glava kostura se izdvajala od svih drugih ostataka pronađenih u jami. Naučnici su utvrdili da je ova osoba umrla u mladosti, a lobanja je imala dve karakteristične rupe iznad levog oka.

Na prvi pogled, rupe su delovale kao posledica udaraca tupim predmetom, ali istraživači nisu mogli da budu sigurni samo na osnovu pogleda. Kako bi potvrdili svoje slutnje, tim istraživača je podvrgao lobanju rigoroznoj modernoj forenzičkoj analizi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka