Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Lepotica je stigla“: Konačno pronađena grobnica čuvene kraljice Nefertiti?

Na mestu koje su stručnjaci više puta u prošlosti prevideli, pronađen je tajni ulaz. Da li je ovo kraj potrage za ženom Amenhotepa IV?

  Izvor: Foto: AP Photo/Michael Sohn

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Akhenatena tokom 14. veka pre nove ere.

Engleski arheolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni dr Nikolas Rivs tvrdi da je pronašao tajni prolaz u Tutankamonovoj grobnici koji vodi do groba Nefertiti.

Dr Rivs ističe da je do otkrića došao nakon analize zidova Tutankamonovog groba u Dolini kraljeva koja je otkrila da izvan prostorije u kojoj je počivao mladi kralj postoje još dve – sa zapadne i severne strane.

Saznajte:Čime je to zalepljena Tutankamonova maska?

U severnoj se nalazi “netaknuto mesto na kom počiva prvobitna vlasnica grobnice – Nefertiti”, tvrdi dr Rivs.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty

“Ako se digitalni prikaz prevede u fizičku realnost, deluje ne samo da smo pronašli novu prostoriju iz Tutankamonove ere nego i samu Nefertiti kraljicu, jednu od vladarki i na posletnju naslednicu faraona Akhenatena.

Ako je njegova teorija tačna, to će rešiti niz nedoumica koje su mučile stručnjake kada je reč o Tutankamonovoj grobnici.

Drevna misterija:Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica pozicionirna je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice, nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.

Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.

Author: Michael Sohn Copyright: Kamera01 Description: The Nefertiti bust is pictured during a press preview of the exhibition 'In The Light Of Amarna' at the Neues Museum in Berlin, Germany, Wednesday, Dec. 5, 2012 due to the 100th anniversay of the discovery of the bust of the Nefertiti. (AP Photo/Michael Sohn, pool) Software:Adobe Photoshop CS5 Macintosh Created: 2012:12:05 16:30:36
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP Photo/Michael Sohn

Zid iza kog je prema njegovom mišljenju grobnica lepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs.

Džojs Tildesli, egiptolog Univerziteta u Mančesteru, smatra da bi Rivsova hipoteza mogla biti tačna.

“Ne bi bilo neko čudo da grobnica ima dodatne sobe, iako je teško oceniti koliko daleko su graditelji išli”, kaže ona.

Saznajte:Vide li se egipatske piramide iz svemira?

“Iznenadilo bi me da je ova grobnica korišćena kao prvo mesto sahranjivanja Nefertiti. Verovatnije je da je sahranjena u Amarni. Verovatnije mi je i da je njeno grobno mesto negde u Zapadnoj dolini, nego da je u središtu Doline kraljeva”.

Nefertiti, čije ime znači „lepotica je stigla“, bila je kraljica Egipta i supruga faraona Akhenatena tokom 14. veka pre nove ere.

Ona je sa suprugom ustanovila kult Atena, boga sunca i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija u odnosu na dotadašnje standarde. Njena titula znači da je verovatno imala i vladarsku funkciju i da je posle Akhenatenove smrti bila faraon. Ipak, uprkos njenom izuzetnom statusu, smrt i mesto sahranjivanja, ostali su misterija do danas. Ako je dr Rivs u pravu, skrivena grobnica verovatno krije mnogo veće bogatstvo od Tutankamonove.

Pročitajte: Stari Egipćani varali svoje bogove?

“Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji”, rekao je Rivs za časopis The Economist.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka