Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija Van Gogove povrede: Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Jedna od najpoznatijih priča o životu slavnog slikara jeste ona o tome kako je Van Gog u trenutku nervnog rastrojstva sam sebi odsekao uho. Ipak, da li je ona istinita?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Po nekim izvorima, jedne večeri pred Božić 1888. godine, Vinsent van Gog i francuski umetnik Pol Gogen imali su burnu raspravu. Kako bi dokazao neku svoju tvrdnju, holandski slikar uzeo je oštricu brijača i odsekao svoje uho.

Saznajte:Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"? (VIDEO)

Nakon toga je izašao na ulicu i uputio se ka obližnjem bordelu. Neki su tvrdili da je Van Gog pružio jednoj dami svoje odsečeno uho umotano u tkaninu i zamolio je da mu ga pričuva. Žena se onesvestila od šoka, a slikar se vratio kući na spavanje. Ubrzo je stigla policija, Van Gog je rekao da je on sam osakatio svoje telo, krvarenje mu je zaustavljeno, a on se vratio na spavanje.

Međutim, da li se sve zaista tako desilo?

Istorijski izvori su složni u jednom: Van Gog i Gogen bili su dobri prijatelji – toliko da su mnogi verovali da su ljubavnici. Živeli su godinama zajedno na jugu Francuske, ali njihov dom nije bio spokojan. Naime, Gogen je, umoran i nezadovoljan zbog Van Gogovih čestih promena raspoloženja, jednog dana rekao svoj prijatelju da odlazi. To je dovelo do svađe. Sve je više onih koji tvrde da je Van Gog najverovatnije gađao Gogena čašom, a ovaj je, kao vrstan mačevalac, reagovao tako što je holandskom umetniku odsekao uho.

Pogledajte:Zakoračite u čarobni svet Van Gogovog „Noćnog kafea“ (VIDEO)

Uprkos ovoj svađi, Van Gogu je njegov prijatelj mnogo značio i nije želeo da Gogen bude lišen slobode, te je policajcima rekao da je sam sebi odsekao uho.

Do danas, još uvek nije utvrđeno koja je od ovih verzija istinita. Druga priča ima sve više zagovornika, a hamburški akademici Hans Kaufman i Rita Vildegans su pre nekoliko godina objavili knjigu pod naslovom „Van Gogovo uho: Pol Gogen i pakt ćutanja“, u kojoj ističu da su i sami umetnici priznali da je istina složenija od zvanične priče o tome kako je Holanđanin ostao bez uha.

Ipak, Luj van Tilborh, kustos amsterdamskog muzeja otvorenog u čast Van Gogu, ističe da je reč o spekulacijama.

„Ne znamo tačno šta se dogodilo između njih dvojice“, rekao je jednom prilikom kustos za NPR. „Policija ga (Gogena, prim. prev.) nije uhapsila. U Vinsentovim pismima nema znakova koji bi to potvrdili.“

Kolikoslika je za života prodao van Gog?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka