Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastao simbol mira?

Jedan od najprepoznatljivijih simbola na svetu – znak za mir – kada je tek nastao, označavao je očajanje. Kako je tako drastično promenio svoje značenje?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kad pogledate ovaj simbol, najpre ćete pomisliti na završetak rata, zatim na prekid svih neslaganja i stereotipa... svih pozitivnih i srećnih stvari koje se mogu dogoditi jednom društvu.

Međutim, priča o tome kako je on nastao i šta je ranije simbolisao nije toliko obojen radošću.

Kako je devojčica s najpotresnije ratne fotografije oprostila

Naime, britanski dizajner tekstila i umetnik Džerald Holtom je prilikom velikog protesta 1958. godine, kada se s grupom istomišljenika bunio protiv upotrebe nuklearnog oružja, osmislio ovaj simbol. Ovo je bilo tužno razdoblje u njegovom životu, ali i u svetu uopšte – reč je o periodu u kojem se cela planeta oporavljala od Drugo svetskog rata. Zato je Holtom smatrao da je potrebno da jednim simbolom objedini sva osećanja koja su prožimala svet.

Pogledajte:Neobičan simbol ženske zrelosti u narodu Apatani

Tako je došao na ideju da napravi znak od sledećih elemenata:

  • figuru čoveka koji drži zastave nadole (N - nusclear)
  • figuru čoveka koji drži jednu zastavu podignutu, a jednu spuštenu (D - disarmament)

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons/Printscreen

  • krug koji simboliše planetu Zemlju

Ipak, ideja koja je iza tih simbola stajala nije bila optimistična poruka mira kakvu danas znamo. Čovek prepolovljenog trupa i bez donjih ekstremiteta koji drži zastave označavao je čoveka u agoniji i očajanju. Ideju za to Holtom je dobio dok je posmatrao sliku „Treći maj 1808.“ španskog umetnika Goje, koja prikazuje seljaka ispred streljačkog voda. Takođe, Holtom je isticao da se i sam identifikovao s centralnom ličnošću ove slike.

Kako su nastali simboli za muški i ženski pol?

Britanski umetnik nije zaštitio autorska prava za upotrebu ovog simbola jer je verovao da ideje i osećanja pripadaju celom svetu.

Kako je onda ovaj simbol počeo da se povezuje s mirom?

Šezdesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama jačali su antiratni pokreti, koji su počeli da upotrebljavaju ovaj simbol, a gotovo istovremeno je to bio slučaj i u Južnoj Africi, gde je sve snažnija bila borba protiv aparthejda.

Pročitajte: Simbolika poljupca kroz istoriju

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka