Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 28. jul: Bitka kod Velbužda

Srpski kralj Stefan Dečanski je na današnji dan, 28. jula 1330. godine, potukao vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Bitka kod Velbužda počela je u subotu, 28. jula 1330, u 7 sati izjutra, između trupa kraljevine Srbije predvođenih kraljem Stefanom i njegovim sinom mladim Dušanom (kralj 1331—1346, car 1346—1355) s jedne i trupa carevine Bugarske predvođenih carem Mihajlom III Šišmanom s druge.

Možda će vas zanimati i:

Povod za bitku bio je pokušaj kralja Stefana da predupredi spajanje bugarske vojske s vizantijskom i njihov zajednički napad na Srbiju, a okončala se pogibijom Mihajla Šišmana i potpunim porazom bugarskih snaga, u kome se posebno istakao mladi kralj i prestolonaslednik Dušan. Direktne posledica bitke bila su manja teritorijalna proširenja Srbije (dobijanje Niša i postavljanje maloletnog Stefanovog sestrića Jovana Stefana na bugarski presto, ali su njene dugoročne posledice bile daleko značajnije.

 Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, gde se srpski kralj pričestio pred bitku i, kasnije, sahranio bugarskog cara
Manastir Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, gde se srpski kralj pričestio pred bitku i, kasnije, sahranio bugarskog cara
Izvor: Wikimedia Commons

Njome je u samom začetku uništen vizantijsko-bugarski savez uperen protiv Srbije, pošto je vizantijski car Andronik III svoju vojsku, koju je trebalo da spoji sa bugarskom, nakon vesti o njenom porazu, okrenuo na drugu stranu i napao obezglavljenu Bugarsku. Srbija je nakon bitke postala najmoćnija sila na Balkanskom poluostrvu i bio joj je otvoren put ka osvajanju celokupne Makedonije. 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka