Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajne egipatskih katakombi: Pronađeno oko osam miliona mumija pasa

Više od dve hiljade godina, milioni mumija bili su skriveni ispod zemlje...

  Izvor: Foto: AP Photo/Damian Doverganes

Bog Anubis je staroegipatski bog kojeg su mnogi obožavali. On je obično prikazivan kao čovek šakalove glave ili u potpunosti u psećem liku. Bio je snažno povezan s grobljima u starom Egiptu, jer je to bila životinja koja je skrnavila ljudska tela.

Saznajte i: Zašto se ove mumije pretvaraju u crnu sluz?

U katakombama koje se nalaze u blizini hrama podignutog u njegovu čast pronađeno je oko osam miliona mumificiranih pasa. Zanimljivo, na plafonu katakombe pronađen je fosil morskog čudovišta star 48 miliona godina.

Arheolozi su pronašli dosta dokaza da je Anubisov kult predstavljao jako važan segment staroegipatske ekonomije. U drugim delovima zemlje pronađene su katakombe s mumificiranim ostacima ostalih životinja poput: ibisa, jastreba i bikova što ukazuje da su Egipćani poštovali i ostale bogove životinja. 

Pogledajte i: Otkrivene grobnice prepune osakaćenih mumija

Tokom kasnog perioda (od 747. do 332. godine pre nove ere) u Sahari su se mogli videti hramovi, bronzane statue božanstava i sveštenici tokom ceremonijalnih obreda. Pol Nikolson, profesor arheologije na Univerzitetu u Kardifu, kaže da su se životinje u starom Egiptu uzgajale kako bi se kasnije prinosile kao žrtve božanstvima - cela zajednica je podržavala kultove. 

Pogrebni običaji Anga: "Dimljene" mumije koje spajaju svetove

Još 1897. godine je francusko arheolog Žak de Morgan objavio rad o memfiskoj nekropoli i psećim katakombama, ali je istraživačkom timu koji je vodio Nikolson trebalo je dosta vremena da pronađu ove katakombe. Ovaj tim je prvi koji će zaći u dubine i otrkiti njihove mračne tajne. Svaki korak katakombe je detaljno istražen, a pored mumificiranih pasa pronađeni su i ostaci lisica, mačak, šakala i ostalih životinja. Ostaje nejasno zašto i kako su se mumificirani ostaci ovih životinja našli u psećim katakombama.

Naučnici otkrivaju tajne mumija: Potraga za dokazima o rodoskrvnuću

Žrtvovanje životinja u starom Egiptu bilo je popularno sve do dolaska Rimljana, a naučnici ovaj kult smatraju pretečom masovnog turizma današnjice. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka