Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika uloga malog predmeta: Spajalica kao važan simbol u Drugom svetskom ratu

U teškim i mračnim vremenima, velika uloga je pripadala sitnicama s velikim simboličkim potencijalom. Ali zašto je u Drugom svetskom ratu baš spajalica nošena na reveru?

  Izvor: Foto: Profimedia

U aprilu 1940. godine, Hitler je bio svestan da mora da pronađe način kako bi probio savezničke blokade ukoliko želi da dobije rat. Zaključio je da bi kontrola norveških plovnih puteva olakšala transport neophodne opreme u Nemačku. Iako se Norveška deklarisala kao neutralna, Hitler je bio čvrstog stava - sitnica poput neutralnosti mu se neće isprečiti na putu do pobede!

Povezane vesti

Povezane vesti

Nakon nekoliko meseci borbe, počinje okupacija Norveške. Savezničke trupe, kraljevska porodica i članovi vlade su izgnani u Englesku. Dakle, Norvežani su živeli pod vlašću nacista, koji su pokušali da domaću kulturu i ideologiju zamene nacističkom.

Okupirani stanovnici ove zemlje želeli su da pronađu alternativu, koja će služiti kao antisimbol nacističke idologije. U jesen 1940. godine, studenti sa Univerziteta u Oslu izabrali su nekonvencionalni simbol - spajalicu koju su nosili na raveru kao simbol otpora, jedinstva i nacionalnog ponosa. 

Osim što simboliše jedinstvo i vezu, mnogi i danas veruju da je spajalica odabrana iz razloga što ju je izmisio Norvežanin Johan Valer. On je svoj proizvod patentirao u Americi, a u svojoj rodnoj zemlji nikada nije podneo zahtev. Iako postoje mnoge spekulacije o tome da li je on zaista idejni tvorac spajalice, ona je u tom trenutku bila najjeftiniji detalj, koji je svima bio dostupan. Simbolisala je suptilan i tih protest Norvežana.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka