Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 najvećih naučnih prevara u istoriji

Istorija je upamtila imena mnogih naučnika iz pogrešnih razloga: prevarili su naučnu javnost svojim kvaziotkrićima.

  Izvor: Otkopavanje skeleta džinovskog čoveka 1912. godine, Foto: Profimedia

1. Godine 2002, Bi-Bi-Si je preneo vest o naučnicima koji su tvrdili da će plava kosa u narednih nekoliko vekova potpuno nestati zbog recesivnih gena. Nepunih godinu dana kasnije, "Njujork tajms" objavio je izveštaj o lažiranim podacima pomenutog istraživanja, a uprkos tome ova naučna studija je u proteklih 10 godina objavljivana u 10 različitih naučnih časopisa. Slična laž plasirana je u javnost 2007. godine - u etar je puštena vest slična onoj iz 2002. godine, s tim što su plavokosi zamenjeni crvenokosima. 

2. Godine 1726, Johan Beringer otkrio je neverovatno očuvane fosile. U pitanju su gušteri, ptice i pauci koji su se pominjali čak i u Bibliji. Sam Beringer, u nameri da potkrepi verodostojnost svojih pronalazaka govorio je da je ove fosile napravio - sam Bog. Međutim, ispostavilo se da su njegove kolege podmetnule ove fosile kako bi njihovo pronalaženje uništilo njegovu reputaciju. Na kraju, ova prevara uništila je reputaciju svih naučnika, ali se najviše odrazila na Beringerovu finansijsku situaciju. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

3.Arheoraptor je prvi put bio pomenut u magazinu National Geographic 1999. godine, a tvrdilo se da je uspostavljena veza između ptica i terpoda na osnovu ostatka fosila. Na kraju je dokazano da je fosil zapravo veštački napravljen od pravih fosila različitih vrsta kako bi ovaj naučnik dokazao svoju tvrdnju.

4. Fizičar Alan Sokal objavio je svoj tekst o vezi između intelektualne elite i medija, odnosno novina. Mnogi su se oduševili njegovim tekstom, ali niko nije proverio verodostojnost informacija koje se su se temeljile na poređenju feminiskinja i liberalnih matematičara koji su se zadovoljavali malim stvarima. Na kraju, autor teksta otkrio je svoju pravu nameru - da urednike novina izvrne ruglu. 

5. Godine1783. u "Londonskom magazinu" objavljen je izveštaj o drvetu u Indoneziji koje je toliko otrovno da je ubilo sve živo u krugu od 24 kilometara. Na goloj zemlji ostali su samo leševi ljudi i životinja. Iako je se postojanje ovog drveta na dovodi u pitanje, kao ni visok nivo toksina koji sadrži, istina je da je ono smrtonosno samo u dodiru s njim. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka