Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edisonove lutke: Kako zvuče dečje pesmice snimljene pre 125 godina? (VIDEO)

Da li ste znali da je Tomas Edison pravio lutke sa metalnim trupom koje govore?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Takozvane "Edisonove lutke" bile su namenjene deci, a naučnik ih je izradio 1890. godine. U sebi su imale mali fonograf sa snimljenim dečjim pesmama. Prvi fonograf Edison je konstruisao 1877. godine. Međutim, oni u lutkama nisu bili naročito popularni, pre svega jer se lutke nisu dopale deci.

Pogledajte i: Da li biste igrali društvenu igru "Tesla protiv Edisona"?

Pasionirani kolekcionari fonografa Robin i Džoan Rolfs iz Viskonsina poseduju dve Edisonove lutke, ali se nikada do sada nisu usudili da puste zvučni zapis zabeležen na cilindrima u njima. Njihove lutke su zbog toga godinama bile tihe i niko nije čuo snimljene glasove iz prošlosti. Da u svojim rukama imaju pravo blago, govori i činjenica da je u prošlosti prodato samo 500 komada ovih lutaka.

Naučni ratovi: Tesla i Edison

Ipak, eksperti su pronašli način da puste osetljive snimke bez dodirivanja fonografa, a tehnologija koja je korišćena oslanja se na mikroskop koji prikazuje do detalja zvučne tragove na cilindru.

"Plašili smo se da ne oštetimo snimke, ali sada konačno imamo tehnologiju koja nam omogućava da ih bezbedno pustimo", rekao je Džefri Fabris, kustos Istorijskog parka "Tomas Edison" u Vest Orindžu. Mikroskopom uveličane slike snimaju se i ubacuju u program na računaru koji stvara zvukove približne onim kakvi bi se čuli da igla prelazi preko tragova na cilindru.

Da li ste znali da je Tomas Edison pravio lutke sa metalnim trupom koje govore?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka