Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija kukastog krsta usred šume

Dok je 1992. godine Okoland Didirou pregledao fotografije nastale iz ptičje perspektive iznad šume na istoku Nemačke, video je nešto što ga je zapanjilo...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tokom analize fotografije, video je nešto što sigurno nije bila irigaciona linija. Otprilike 140 stabala ariša u šumi zelenih borova postalo je braonkasto tokom jeseni i formiralo ogroman ozloglašeni simbol - svastiku. Didirou je odmah pokazao fotografiju svom šefu Gunteru Reškeu, koji je seo u avion kako bi sam video taj deo šume i ugledao simbol svojim očima.

Istorija svastike: Od sreće do mržnje

Šumska svastika u Brandenburgu najverovatnije potiče iz 1930-ih, na osnovu procena starosti drveća. Zbog čega je bilo potrebno skoro pola veka da je bilo ko otkrije? Jedan faktor ležao je u samim arišima, koji menjaju svoju boju samo tokom jeseni i to vrlo kratko, kada se svastika jedino može videti. Drugi faktor bio je taj što se simbol mogao videti jedino iz privatnih letelica kojim je zabranjen let preko tog regiona. Bilo koji komercijalni letovi bili su previsoko da bi iko na njima primetio zanimljivost na tlu.

Hitlerov sledbenik: Od nacističkog vojnika do irskog farmera

Niko ne zna ko snosi odgovornost za šumsku svastiku u Brandeburgu, ali su se nakon Didirouovog otkrića pojavile brojne glasine. Ko god da ju je zasadio, šumska svastika iz Brandeburga nije jedina takva otkrivena u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata. Šumari Nacionalsocijalističke nemačke radničke partije stvarali su svastike sadeći drveće tokom nacističke vladavine, a one su otkrivene tek nedavno. Na primer, sedamdesetih godina prošlog veka, vojnici SAD-a otkrili su svastiku i brojeve "1933" u Heseu.

Otkrijte i: Otkrivena jedna od najbolje čuvanih nacističkih tajni

Tri godine nakon Didirouovog otkrića, lokalni zvaničnici Brandenburga naoružani testerama oborili su 40 ariša i potom javili svojim nadređenima da se simbola više nema. Međutim, fotografija objavljena 2000. godine pokazala je da su šumari pogrešili. Oni ariši koji su ostali nakon seče još uvek su formirali simbol, doduše nešto izobličen, kad god postanu žuti ili braon. Zabrinuti da svastika ne postane mesto pohoda neonacista - neka vrsta hodočašća - zvaničnici Brandenburga su planirali da uklone sve drveće u toj sekciji šume, ali su naleteli na pravni zid. Naime, deo šume bio je privatno vlasništvo, zbog čega je federalni entitet za imovinu BVVG dozvolio seču samo 25 preostalih stabala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka