Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji mamuti nestali su pre 3.600 godina, kada su piramide već bile izgrađene

Kada pomislimo na runaste mamute, obično mislimo na stvorenja koja su živela tokom ledenog doba. Međutim, neki od njih šetali su Zemljom i u vreme kada je, recimo, Keopsova piramida bila stara čak 1.000 godina.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Međutim, iako je većina mamuta izumrla pre 10.000 godina, jedna manja populacija uspela je da preživi na Vrangelovom ostrvu sve do 1650. godine pre naše ere. Zbog čega su konačno izumrli?

Pogledajte i: Doba kada su teritorijom današnjeg Beograda krstarili mamuti

Vrangelovo ostrvo je nenaseljeno parče zemlje nedaleko od severoistočne obale Sibira. Nalazi se na 60 kilometara od najbližeg ostrva i 140 kilometara od ruskog kopna. Ima površinu od 7.510 kvadratnih kilometara i do pre oko 4.000 godina na njemu je živela poslednja populacija mamuta na svetu. Tokom 6.000 godina, stabilna populacija od 500 do 1.000 mamuta uspela je da preživi dok su njihovi rođaci sa kopna nestali.

Saznajte i: Naučnici uneli DNK mamuta u ćelije azijskih slonova

Do tada, egipatski faraoni su bili na pola puta svoje 3.000 godina duga vladavine, a Velika piramida u Gizi je već bila 1.000 godina stara. Sumerska civilizacija, prva civilizacija Mesopotamije, bila je pokorena 500 godina pre tog vremena. Civilizacija Doline Inda je, takođe, bila pet vekova od svog vrhunca, a Stounhendž je imao 400 ili 1.500 godina.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka