Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o gladijatorima i podignutom palcu

Kako su zaista Rimljani signalizirali hoće li gladijator stradati ili preživeti i kako se ovaj gest raširio svetom toliko da se održao i do današnjeg dana, u nešto drugačijem značenju?

  Izvor: Nero in circus, W. Peters, Foto: Profimedia

Postoji nekoliko različitih načina gestikulacije rukama koje označavaju da je sve u redu, ali je najzastupljeniji signal podignut palac.

Najčešće se smatra da ova vrsta gestikulacije potiče od Rimljana i njihovih gladijatorskih igara: podignut palac znači život dok spušten označava smrt za zvezde rimskih arena. U Koloseumu i, ranije, u Cirkusu Maksimusu, publika je imala priliku da odluči o sudbini gladijatora jednostavnim gestom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Danas se najčešće veruje da je, kada publika glasa za ubistvo, sudbina gladijatora odlučivana je spuštenim palcem (lat. police verso). Ipak, pravo značenje nije poznato pa se ne može sa sigurnošću reći koji je tačno položaj prsta trebalo da ukaže da publika želi da gladijator bude lišen života. Postoji nagađanje da je publika trebalo da maše svojim palcem nasumice, kako bi izrazila želju da gladijator treba da bude mrtav.

S druge strane, pitamo se šta je onda bilo glasanje za život? Gestikulacija koja treba da poštedi gladijatorov život, čini se da nije bila ni podizanje ni spuštanje palca. Umesto toga, publika je trebalo da sakrije palac unutar pesnice, kako bi formirala gest poznat kao Pollice Compresso, što znači stisnuti palac.

Ova odluka je, smatraju neki istoriičari, donesena kako bi se razlikovala masa, s obzirom na to da je lakše napraviti razliku između spuštenog palca i zatvorene šake nego podignutog i spuštenog prsta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka