Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 3. maj: Preminuo Mehmed II Osvajač

Na današnji dan, 3. maja 1481. godine, umro je sultan koji je iz korena promenio mapu Balkanskog poluostrva.

  Izvor: Mehmed II ulazi u Konstantinopolj Foto: Wikimedia Commons

Na samom početku svoje vladavine, Mehmed II je prekinio tradiciju na dvoru - pogubio je svoju braću, koja su mu vladavinu mogla dovesti u pitanje, i time uveo običaj bratoubistva u vladarskoj porodici. On se od tada primenjivao u gotovo svakoj vladarskoj porodici.

Pročitajte i: Svet Sulejmana Veličanstvenog

Za vreme njegove vladavine je zauzet Konstantinopolj, u kome je vladao Konstantin XI Paleolog, koji je poginuo pri odbrani grada. Usledio je strašan pokolj stanovništva, a sultan je odobrio svojoj vojsci, u skladu s običajima, tri puna dana za pljačku.

U 1458. i 1459, Srbija je i definitivno pala pod tursku vlast. Nakon toga je osvojena Moreja, deo Peloponeza pod vizantijskom vlašću, a zatim i crnomorski gradovi Amaseja i Trapezunt. U narednim godinama je proterao vlaškog kneza po imenu Vlad Drakul i zauzeo još Lezbos.

Saznajte i: Ko je bila sultanija Hurem?

U prvoj polovini sedme decenije XV veka, i Bosna je pala pod tursku vlast, a u to vreme je počeo i rat sa Venecijom.

Ratovao je na ugarskom i austrijskom području, zauzeo Kafu (đenovljanski posed) i Tatarski kaganat na Krimu, jonska ostrva i Otranto u južnoj Italiji.

Umro je nakon kraćeg bolovanja, a u to vreme se sumnjalo da je bio otrovan. Sudeći po nekim izvorima, sumnja je pala na njegovog lekara, Jakub paše, Jevreja koji je prešao u islam, a kasnije i na njegovog sina Bajazita. Mehmedovi posmrtni ostaci su pokopani u turbetu Fatihove džamije, koje je on za života dao izgraditi u Konstantinopolju. Istoričari su zapisali da se interesovao za nauku i poeziju, ali ga se narod plašio zbog surovosti.

Pročitajte i: Bugarin pronašao novčiće iz doba Osmanlija tokom oranja

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka