Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 29. april: Jovanka Orleanka ujahala u Orlean

Žan d'Ark, poznata i kao Jovanka Orleanka je na današnji dan, 29. aprila 1429. godine došla u Orlean kako bi ga oslobodila.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Žan d'Ark rođena je u Domremi la Piselu, u vrlo siromašnoj porodici, bez koje je ostala vrlo rano – roditelji su joj stradali kad su Englezi osvojili Domremi.

Frulaš iz Hamelna: Srednjovekovna masovna otmica?

Kao devojčica i mlada žena počela je da svakog dana odlazi u crkvu kako bi se ispovedala i molila, a u 13. godini je tvrdila da joj se obraćaju „nebeski glasovi“. Već 1428. godine, rekla je da je dobila Božji poziv da pomogne francuskom zapovedniku Roberu Bardikuru  i francuskom dofenu Šarlu VII Pobedniku u bici kod Vokulera.

Iste godine, Englezi su zauzeli Orlean i približili se Šinonu, u kom se nalazila dofenova rezidencija i opasnost je bila sve veća. Iako su je Francuzi ismevali i pričali da je čarobnica, Jovanka je tvrdila da ju je Bog poslao da pomogne vojsci da otera Engleze i da Šarl VII postane kralj.

Otkrijte: 10 najpoznatijih srednjevekovnih mačeva

Nakon što joj je prestolonaslednik poverovao, ponuđen joj je mač dofena, koji je ona odbija. Prvo što je učinila bilo je oslobađanje Orleana.

Na dan 22. aprila, 1949. godine, poslala je Englezu Rotsleru pismo (izdiktirala ga je jer nije umela čita i piše) kojim ga moli da mirno napusti Orlean. U suprotnom, ona će ga uz Božju pomoć sama oterati.

Kako je on nije poslušao, na današnji dan, kao vitez je uzjahala konja i s nekolicinom francuskih ritera krenula ka tvrđavi. Manje od mesec dana kasnije – 22. maja 1429. godine – Englezi nisu više držali Orlean.

Ovako su se srednjevekovni ratnici zaista borili (VIDEO)

Još uvek je sporno da li je Jovanka učestovala u borbama kao vitez ili samo kao vođa koji je davao duhovnu snagu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka